Cirka ett halvt år har gått sedan polisen jagade en man som försökte röva bort en sjuårig flicka i sin bil (se faktaruta).

Mannen greps aldrig – och nu sprider sig oron åter bland föräldrarna.

Flera polisanmälningar har gjorts den senaste tiden gällande en man i en röd bil, som vid minst två olika tillfällen har utsatt flickor för stort obehag.

Artikelbild

| Norra Örnässkolans nya Sporthall.

"Jätterädd"

Första anmälan inkom förra veckan när en nioårig flicka hade känt sig förföljd av en bilist efter en basketträning i Örnäsets sporthall.

– Mannen färdades i en röd bil och hade försökt att locka in henne. Flickan blev jätterädd, föräldrarna gjorde anmälan i tisdags, säger Märith Näslund, 39 år och "lagmamma" för Hökens tjejer födda -04.

En röd bil

I torsdags eftermiddag skedde nästa allvarliga händelse – på Bergviken. Två flickor vid Montessoriskolan promenerade hem längs Majvägen och kom i kontakt med en man, återigen i en röd bil.

– Enligt polisanmälan blottar han sig för tjejerna. Jag kan inte basunera ut fler detaljer i media, då förstör jag utredningen, säger P-O Andersson, förundersökningsledare hos polisen i Luleå.

Flickorna, som enligt P-O Andersson är "i 8-10-årsåldern", var mycket upprörda efter händelsen.

– Därför har vi ännu inte kunnat höra dem i lugn och ro. Men utifrån det som framkommer i anmälningarna, gällande bil och annat, försöker vi ringa i olika personer.

Samma gärningsman?

Polisen vill inte uppge signalement eller ålder på den misstänkte mannen men kopplar ihop blottaren med mannen som förföljde flickan på Örnäset.

De utesluter inte heller ett samband med fjolårets misstänkte pedofil i samma område.

– Det verkar röra sig om samma gärningsman, säger P-O Andersson.

Hur ska föräldrarna agera?

– De får gärna prata med sina barn. Vi vill komma i kontakt med fler äldre som kan veta något om den här misstänkte blottaren.

"Föräldrar ska hämta flickorna"

Träningarna med Hökens tjejlag påverkas för närvarande inte av händelserna men lagledaren Märith Näslund vill att föräldrarna tar sitt ansvar.

– Jag har sagt till tjejerna i min grupp att de inte får cykla hem själva från träningarna. Därför uppmanar vi föräldrar att hämta dem. Det varit så många händelser nu, det kan inte röra sig om tillfälligheter och missförstånd, säger Märith Näslund, Höken basket.