Strax innan klockan 00.30 fick Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral in ett larm från flygledningen i norska Bodö.

Flygledningen hade uppfattat ett mayday-anrop från ett svenskregistrerat flygplan med två personer ombord. Mayday-anropet ska ha gjorts när flygplanet var mellan sjön Akkajaure och norska gränsen över Norrbottensfjällen. Planet var på väg från Oslo till Tromsö.

LÄS MER: Fjällpiloten om haveriplatsen

Artikelbild

| Flygplanet var av typen Canadair CRJ-200. Det var ett godsflygplan som var på väg mot Bodö.

- Radaruppgifterna pekar på att planet befunnit sig någonstans mellan sjön Akkajaure och norska gränsen, säger Daniel Lindblad, pressansvarig vid Sjöfartsverket.

Strax efter klockan 03 anträffades flygplanets haveriplats av ett norskt F16-plan. Flygplanet hade störtat nordväst om Akkajaure, cirka en mil från norska gränsen. Platsen ligger inom Jokkmokks kommun, på gränsen mot Gällivare.

LÄS MER: Här störtade planet

– Vi har konstaterat en haveriplats och nu ska fjällräddningen ta sig fram till platsen, säger Daniel Lindblad.

Artikelbild

De två personerna som ska ha befunnit sig på planet ska inte vara norska eller svenska medborgare, utan de ska vara hemmahörande i ett annat europeiskt land.

Uppdatering 06:40:

Flygplanet är av modellen Canadair CRJ 200, ett tvåmotorigt jetplan.

- Ja, ett passagerar- och transportflygplan. Det är ett godsplan, säger Daniel Lindblad.

- För vår del så är flygräddningsinsatsen över. Nu är det polisen som ansvarar för fjällräddningen.

Det berörda godsflygbolaget West Atlantic, med säte i Göteborg, kommer att hålla en presskonferens klockan 09 i dag.

Uppdatering 07:30: Enligt uppgifter till NSD är det en norsk helikopter som har varit över området inatt och sökt efter planet. Fjällräddningen har inte kunnat ta sig över Akkajaure på grund av att isen inte har lagt sig över sjön.

Uppdatering 07:45: Det rör sig om ett totalhaveri.

- Det är en väldigt tydlig nedslagsplats. Totaldiametern är cirka 50 meter och det är ing astora delar utan bara små fragment kvar av flygplanet, säger Daniel Lindblad till TT. 

Kraschen ska ha varit våldsam, enligt en poliskälla som SVT Nyheter Norrbotten har pratat med.

- Det finns inga tecken på att maskinen har kanat längs backen. Det verkar som att den har gått rakt ned i backen och kraschat, säger poliskällan till SVT Nyheter Norrbotten.

LÄS MER: Polisen på väg