Oleg Kuzmenov är förtvivlad och ger sin arbetsgivare Nordros Bostäder en stor del av skulden.

– De visste om att min ansökan om arbetstillstånd inte skulle gå igenom med den lönen jag hade. Ändå skickade de in uppgifterna, säger han på bra svenska.

Familjen flydde från sitt hem i Donetsk i östra Ukraina när konflikten med det ryska upproret eskalerade 2015.

– Jag och min fru var volontärer vid ukrainska gränsvakten. Situationen var mycket farlig för mig och min familj.

De kom till Sverige, hamnade i Porjus i juli 2015, och sökte asyl. Efter tre månader fick Kuzmenov praktikplats på Nordros Bostäder. Ett halvår senare anställdes han med en månadslön på 16 000 kr och en hyresreduktion på 3 000 kr i månaden, som i januari 2017 höjdes till 18 000 och samma hyresreduktion.

Familjen fick avslag på asylansökan eftersom Sverige inte anser att det föreligger tillräckliga skyddskäl för flyktingar från Ukraina. Oleg Kuzmenov ansökte i stället om arbetstillstånd. Han uppger att arbetsgivaren först inte ville skicka med den obligatoriska blanketten från facket eftersom de visste att lönen var för låg.

När ansökan skickades in innehöll den ändå ett intyg från facket, där det framkom att lönen var lägre än kollektivavtalet.

– Det intyget skickades in utan min vetskap.

Den 9 april fick familjen besked att ansökan om arbetstillstånd avslagits. Kuzmenov fick hjälp med överklagan av Nordros, och ett intyg att företaget från den 1 april höjt lönen till drygt 22 000 kr och en hyresreduktion på 1 000 kr i månaden.

Men när aprillönen betalades ut var den baserad på 18 000. Något som gjorde Oleg Kuzmenov så upprörd att han sade upp sig.

– Det ser ut som att jag lämnat falska uppgifter till Migrationsverket.

Han säger att han har löfte om fast anställning på ett Porjusföretag och även som deltidsbrandman i Jokkmokk med lön enligt kollektivavtal. Hans fru Katerina har jobb, hon vikarierar på ett äldreboende i Porjus och har löfte från kommunen om att få hjälp att utbilda sig till undersköterska. De fyra barnen går skola i Porjus och i Jokkmokk.

Men när som helst kan familjen få sina hemresebiljetter. Oleg Kuzmenov vädjar nu till Migrationsverket.

– Vi kan inte återvända till vårt hem. Vi måste åka till en annan del av Ukraina där vi inte har någonting. Men jag har jobbat och lärt mig svenska så fort det gått och inte gjort något fel medvetet. De måste ge oss en andra chans.

Migrationsverkets handläggare hänvisar till sekretess.