Norrbottens största dagstidning engagerar. Läsare på webben och de som tar del av pappersvarianten hör ofta av sig och har synpunkter på vad vi rapporterar och skriver om.

Ibland får vi beröm för vårt innehåll men minst lika många gånger är det kritiska synpunkter som kommer fram – vilket är fullt naturligt. Jag funkar precis likadant.

Det är oftast lite enklare att lyfta på telefonluren när man är irriterad eller besviken. Jag tror det ligger i människans natur.

Och det som ni trogna NSD-läsare ofta pekar på är vilka geografiska områden vi rapporterar från, vad vi rapporterar om och inte minst vad vi väljer bort.

Läsare som bor i Luleå hävdar bestämt att vi har för lite material från Norrbottens residensstad.

De som bor i Kalix, Boden, Kiruna, Gällivare eller någon annanstans i vårt stora län menar att NSD:s Luleåfixering är för stor och resten av Norrbotten kommer i kläm, glöms bort eller behandlas styvmoderligt. Det är förstås synpunkter vi tar till oss och pratar om varje dag. Häromdagen satt jag i telefon i ett par timmar för att svara på läsarnas frågor och det ovan nämnda handlade en hel del av samtalen om.

Men hur är det egentligen? Hur mycket rapporterar NSD:s papperstidning, som jag är ansvarig för, från Luleå och hur stor del kommer från resten av länet.

Jag har personligen aldrig detaljräknat antalet artiklar men häromdagen hade jag lite tid över, satte jag mig ned med papper och penna och gick igenom en hel veckas publiceringar – från måndag till lördag. Jag bläddrade igenom samtliga nyhetssidor, räknade och resultatet blev ungefär som jag förväntat mig.

57 artiklar handlade om Luleå. 105 om övriga länet. Nästan dubbelt så mycket av det vi rapporterar kommer alltså från Norrbotten utanför Luleås gränser.

Nu hävdar jag inte på långa vägar att det här handlade om en vetenskaplig undersökning. Året har ytterligare 51 veckor och resultatet kan nog variera men i stort vågar jag nog hävda att det är så fördelningen ser ut.

NSD är h-e-l-a Norrbottens nyhetsförmedlare. Det är så vi vill uppfattas och det är det vi jobbar efter varje dag. Samtidigt är Luleå en stor och viktigt marknad. Därifrån ska alla de stora och tunga nyheter finnas med och gärna lite till. Något jag påstår att vi lyckas med.

Jag hoppas ni läsare håller med.