Produkten grinder, eller örtkvarn som den också kallas, förekommer bland ungdomar i Luleå. Det bekräftar Stefan Ström kommunpolis i Boden och Luleå.

Han berättar att polisen gjort beslag av grinders, som är vanligt förekommande hos cannabismissbrukare. Men han understryker att en grinder inte är olaglig om den inte anträffas i samband med narkotika.

– Där vi påträffar hasch är det vanligt att vi även påträffar en grinder. Det räknas som ett brottsvertyg om det finns rester av cannabis i anslutning och då beslagtas det. Enskilt är det inget vi tar i beslag. I norr är hasch vanligt förekommande men även nätdroger har haft en uppgång generellt i Sverige, säger han.

Artikelbild

| Arkivbild. Kommunpolisen Stefan Ström uppger att grinders är något som förekommer även i norr.

En grinder består vanligen av en botten och ett lock som går att försluta. Narkotikapolisen i Norrbotten känner till produkten sedan tidigare. Den är lättillgänglig för ungdomar som lätt kan beställa hem den lagligt på internet från svenska sajter som erbjuder diskreta grinders. Produkten kan se ut som ett helt vanlig armbandsur, en träask, en leksak, ett batteri eller till och med en kapsyl. Den är varierande i storlek och kan vara allt från 40 millimeter till det dubbla. En grej som lätt kan bäras i fickan eller döljas.

– Det handlar om att försöka lura polisen och det är mycket möjligt att föräldrarna inte ser vad produkten i själva verket används till, säger Stefan Ström.

Fenomenet uppmärksammades när polisen i Kalmar och på Öland laddade upp en informationsvideo på deras facebooksida, där de vänder sig till föräldrar och informerar om grinders. Klippet har fått stor spridning och har delats mer än tusen gånger på polisens facebooksida.

– Vi vet att det finns många skolungdomar som har grinders, både killar och tjejer. De förvarar produkten på sina rum hemma hos sina föräldrar som inte har någon aning om vad det är, säger en av poliserna i videoklippet och visar upp en grinder som ser ut som ett läppbalsam.

Informationsvideon har fått kritik, bland annat av politikern Gudrun Schyman som anser att den är kontraproduktiv och snarare visar vad man kan göra med en grinder, och inte varnar för den.

Mattias Andersson är en av poliserna bakom informationsvideon. Han anser inte att den motverkar sitt eget syfte.

– Våran bild är att det inte stämmer alls. Vi har gjort undersökningar som tyder på att alla som håller på med detta redan vet vad grinders är. Det är andra faktorer som gör att man börjar med missbruk än en sådan här videon. Före detta missbrukare har kommit fram till oss och berättat att de tyckte videon var bra, säger han till Norrbottens media.