Förbud efterlevs inte - så ser åtgärderna ut

Rökförbudet vid gymnasieskolan Furuhedsskolan efterlevs inte.

Det råder rökförbud på hela Furuhedsskolans område. Bilden är inte tagen på Furuhedsskolans område.

Det råder rökförbud på hela Furuhedsskolans område. Bilden är inte tagen på Furuhedsskolans område.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-11-14 19:40

Samhällsbyggnadsnämnden har uppgett att de, i samband med en livsmedelsinspektion vid Furuhedsskolan i februari i år, uppmärksammade fimpar samt rökande ungdomar på skolans verksamhetsområde.

Samhällsbyggnadsnämnden har förelagt utbildningsförvaltningen att omedelbart städa verksamhetsområdet från cigarettfimpar och eventuella cigarettpaket och svara på hur de tänker upprätthålla rökförbudet.

Utbildningsförvaltningen har i oktober i år svarat att städning skett och sker löpande och att det i Furuhedsskolans regler står att rökning (gäller även e-cigaretter) enligt lag från 1 juli 2019 är förbjuden på alla allmänna platser, vilket innebär att förbudet omfattar rökning på hela Furuhedsskolans område.

Vidare sägs att reglerna är framtagna i samråd med elevrådet och alla elever informeras om dessa regler vid terminsstart samt vid behov, och att vårdnadshavare informeras om rökandet om ungdomen är under 18 år.

Sven Nordlund (Mp), ordförande i utbildningsnämnden:

– Rökningen i sig är allvarlig, men också för att rökning är en inkörsport till ännu värre droger. Vårt arbete för att få bort rökningen är ständigt pågående. Vi har haft bekymmer med att ungdomar samlas vid skolan kvällar och helger, så en del rökning har skett där utanför skoltid också.

Charlotte Sundqvist, utbildningschef Kalix kommun:

– Vi jobbar förebyggande för att få ungdomar att inte börja röka, vi har samtal och vi hjälper till med avvänjning för dem som vill det. När ungdomen är under 18 år informerar vi vårdnadshavare om att ungdomen röker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!