Varje person har intervjuats i en egen artikel. Här hittar ni dem:

LKAB-toppen

"Vi har en jämställd företagskultur"

Hockeystjärnan

"Tjejer var inte speciellt välkomna"

Polischefen

"Kompetensen sitter inte i könet"

Hon är vd för ett av Luleås största företag

"Kvinnor ska synliggöras ännu mer"

LTU-professorn

"Alla är lika mycket värda"

Hon är en av Norrbottens mäktigaste politiker

"Kvinnor har ett annat sätt att leda"

Hon är chef i en jämställd bransch

"Det handlar inte om att säga grattis"

Succéföretagets vd driver på jämställdheten

"Mindre fokus på familjefrågorna, tyvärr"

 

2009 utsågs Polarbröd till Sveriges mest jämställda företag av Veckans Affärer.

2013 fick bolaget jämställdhetspriset av Umeå kommun.

2013 blev det Unionens Guldnapp som mest föräldravänliga arbetsplatsen för att de "i både ord och handling visar på hur viktigt det är att anställda kan kombinera föräldraskap med ett utvecklande arbetsliv."

Det finns fler utmärkelser – fast frågan är egentligen hur mycket energi som läggs på jämställdhetsarbetet egentligen? Enligt Karin Bodin så är detta "tänk" någonting som följt med företaget i alla år.

– Det har varit så hela tiden och det är något vi är stolta över, konstaterar hon.

Karin Bodin blev vd för Polarbröd 2006 och tillsammans med sin syster Anna Borgeryd, chefsstrateg, är hon den femte generationen som driver familjeföretaget. Vid årsskiftet lämnade Karin över vd-posten i Polarbröd och tog sig an densamma i det nybildade moderbolaget Polarbrödsgruppen.

Om Polarbröd styrts av två bröder i stället, tror det att det hade varit någon skillnad på jämställdhetsbiten?

– Det är fullt möjligt att det hade varit det. För mig har det varit viktigt att inte göra avkall på familjelivet när jag var vd. Jag var ju mammaledig och hade ibland med min lilla son på mötena. Om jag hade varit en man är det nog inte alls lika självklart att det hade varit så. Jag tror det hade blivit mindre fokus på familjefrågorna, tyvärr.

Varför då alla dessa utmärkelser?

Ja, till att börja med så finns det lika många kvinnor som män anställda.

– Vi har funnit det väldigt gynnsamt. Det blir ett mer gediget beslutsunderlag. Det handlar ju inte bara om kön utan om ålder, utan om bakgrund och etnicitet också. Att få in olika perspektiv tycker vi är väldigt värdefullt. Säg att det är ett gäng män i 35-40-årsåldern med samma utbildning och en likriktad världsbild, det vore ju synd. Då vänder och vrider man inte på frågan nog mycket, säger Karin Bodin.

Vid ett tillfälle blev en kvinnlig anställd befordrad till chef – när hon var hemma på föräldraledighet.

– Vi jobbar mycket med att göra det möjligt att ha kombinera familjelivet med yrkeslivet. Det är fortfarande ofta så att kvinnor tar större ansvar hemma och då är det svårare att göra karriär. Vi försöker till exempel lägga arbetsplatsträffar på bra tider som inte gör att man måste välja mellan familj och jobb, säger Karin Bodin.