Företagsledare med många järn i elden

I en hektisk tillvaro har företagsledare Ellinor Rönnkvist balansen i fokus. ”Med balans blir vi mest effektiva”, säger hon.

Ellinor Rönnkvist kom in på allvar i företaget år 2005.

Ellinor Rönnkvist kom in på allvar i företaget år 2005.

Foto: Linda Danhall

Kalix kommun2019-09-18 14:13

Året var 1976 när Bo Rönnkvist startade Boröpannan. Företagsidén som håller än i dag var att tillverka ackumulatortankar och varmvattenberedare. År 2005 gjorde dottern Ellinor Rönnkvist sitt examensarbete på företaget och introducerade ett kvalitetsystem som fortfarande används och därmed klev hon på allvar in i världen, metallindustri. Nu har företaget 25 anställda i Kalix och 35 i Motala. De har också ett företag i Bosnien som är Boröpannans viktigaste leverantör. Ellinor Rönnkvists roll är vice verkställande direktör, hon har kontroll på produktionsplaner, personalärenden, rekryteringar, förhandlingar och kvalitetssystemet bland allt annat. 

– Vi pratar jämt jobb, på jobbet och hemma. Det är mycket prat om tankar, säger Ellinor Rönnkvist.

Men hennes vänner är förskonade.

– De tycker att mina tankar är helt ointressant, jag är bara nördig. 

När Norrbottens media kommer på besök möter hon och den ettåriga jämthundstiken Troja upp vid entrén. Förmiddagen har tillbringats i skogen på jakt efter älg. Familj, jobb, jakt, skog, och yoga är de viktiga inslagen i Ellinor Rönnkvists liv.

– Det är jätteroligt att fälla ett träd. Det behöver finnas gammal skog till djuren, vi tar ut årsveden från vår skog. Att jag började jaga var en tillfällighet och när jag började gå med hund var jag fast. Jakt är motion, avkoppling för hjärnan och det är spännande.

De senaste åren har hon upptäckt yoga.

– Jag har varit extremt stel och hade ofta huvudvärk, nu är det helt borta. Jag blir inte irriterad över småsaker längre. Yoga har verkligen förändrat mig, jag har mycket mer tålamod och har blivit snällare. 

I en hektisk tillvaro blir den största utmaningen att hitta balans. Före de två barnen arbetade hon hela tiden, nu ger hon plats till annat.

– Genom att planera in annat blir livet rikare, men det är klart att jag hoppar över raster på jobbet. Med balans blir vi mest effektiva. 

I år vann företaget årets miljöpris i Kalix, en unik utmärkelse för en industri.

– Vi har bytt isolering på våra tankar och därmed blivit miljövänligare. Tankarna bidrar till att spara el. Det har också lett till att vi har vunnit marknad med hjälp av det, säger Ellinor Rönnkvist. 

Just nu arbetar de med att ta fram en ny tank till en kund med specifika önskemål och de senaste åren har stora investeringar i maskinparken skett, bland annat en kombinerad stans och laser.

– Vi är det lilla företaget mitt bland de stora leverantörerna och de stora kunderna. 

Ellinor Rönnkvist går ibland på känsla, som vid den senaste rekryteringen av en nyexaminerad.

– Mathias kom in och sökte jobb, han kändes rätt och när vi gått runt sade de andra ”han kan du anställa” så det gjorde vi. 

Mathias Rosenlid har nu jobbat i några veckor.

– Det är inte lätt att få jobb som ung, så jag är jätteglad, säger han. 

För Henok Tesfaldet Beyene som kommer från Eritrea har anställningen lett till så väl vänner som språkkunskaper.

– Jag trivs jättebra och har lärt mig väldigt mycket svenska här.

Numer är även sambon Ellinor Rönnkvist arbetskamrat, men före kärleken slog till var de bara arbetskamrater. Faktum är att äktenskapstycket passerade de två obemärkt, men inte övriga arbetskamrater som gjorde en kupp.

– Jag hade tagit jägarexamen och på ett chatt där vi på jobbet kan skriva till varandra dök det upp en inbjudan att jaga fågel med Samme.

Det blev två jakthelger och vips blev de ett par. Först efteråt visade det sig att det inte alls var han som bjudit in till jakt, utan en arbetskamrat som förespeglat sig vara Samuel Rydberg. 

– Det är vi så klart glada över, det känns fint att vi är ett företag där vi bryr oss om varandra, säger Ellinor Rönnkvist. 

Att jaga är spänning och avslappning för Ellinor Rönnkvist som blev den första kvinnan att skjuta en älg i Ytterbyns viltvårdsområde.
Att jaga är spänning och avslappning för Ellinor Rönnkvist som blev den första kvinnan att skjuta en älg i Ytterbyns viltvårdsområde.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!