Mamman Ida om stora barngrupperna: "Personalen har ingen chans"

Under 2023 var hälften av alla barngrupper på förskolor i Norrbotten för stora enligt siffror från Sveriges lärare och Skolverket. Småbarnsföräldern Ida Midtgård i Boden vill se förändring och har nu skrivit ett medborgarförslag.
– Det finns ingen chans att pedagogerna hinner möta alla barns olika behov, säger Ida Midtgård.

"Jag vill att det ska vara tillräckligt med personal, som har tid och kapacitet till att möta alla barns olika behov, det är tyvärr helt omöjligt att göra det i så stora barngrupper som vi har i Norrbotten, säger Ida Midtgård.

"Jag vill att det ska vara tillräckligt med personal, som har tid och kapacitet till att möta alla barns olika behov, det är tyvärr helt omöjligt att göra det i så stora barngrupper som vi har i Norrbotten, säger Ida Midtgård.

Foto: Emma Vallin

Boden2025-03-09 11:00

Hälften av alla barngrupper på förskolor i Norrbotten är för stora visar en rapport från Sveriges lärare och Skolverket. Statistiken visar att 49 procent av alla åldersindelade barngrupper i förskolorna i Norrbotten år 2023 är större än vad skolverkets riktlinjer rekommenderar.

Skolverkets riktlinjer säger att barngrupper för åldern ett till tre år ska max vara 12 barn per grupp. För barn i åldern fyra till fem år är maxgränsen 15 barn per grupp. De kommuner som har flest för stora grupper i länet är Överkalix (80%), Arvidsjaur (72%) och Luleå (67%). I Jokkmokk och Pajala är däremot kommuner som inte hade något för stor barngrupp, enligt rapporten.

undefined
Pajala och Jokkmokk kommun var de enda kommunerna i länet som inte hade för stora barngrupper 2023.

Småbarnsföräldern Ida Midtgård i Sävast i Boden har reagerat på att hennes barns förskola har så stora barngrupper.

– Jag har länge tänkt på att det är för stora barngrupper på förskolan och sen fick vi ett meddelande från förskolan en dag att de skulle ta emot fyra nya barn till barngruppen, vilket gjorde att de skulle bli 21 barn i en grupp för 3-5 år på ca 4 vuxna. Jag tänkte att det måste bli väldigt mycket stök och ljud och att det inte finns en chans att pedagogerna hinner möta alla barns olika behov.

– Jag vet att personalen vill möta barnens behov och jag ser det dagligen på förskolan att de försöker göra det, personalen på förskolan är helt fantastisk. Hade det bara varit ett eller två barn som hade haft extra behov hade det kanske fungerat med stora barngrupper, men det är tyvärr inte så det ser ut. 

undefined
"Jag vill att det ska vara tillräckligt med personal, som har tid och kapacitet till att möta alla barns olika behov, det är tyvärr helt omöjligt att göra det i så stora barngrupper som vi har i Norrbotten, säger Ida Midtgård.

Ida kollade upp vad det fanns för riktlinjer och insåg att hennes barns förskola gick överskred skolverkets riktlinjer på antal barn i barngruppen med 40%. 

– Det känns fel att det är så. Det påverkar både pedagogerna, som får jobba under stress med det här stora grupperna men även barnen, där vi märker stor skillnad. Barnen är jättetrötta när de kommer hem efter att de har varit i en stor barngrupp jämfört med när de har varit i mindre barngrupp, säger hon.

Nu har Ida skrivit ett medborgarförslag där hon vill införa riktlinjer för max antal barn i barngrupper och antal barn per förskolepedagog i Bodens kommun.

– Förhoppningen med medborgarförslaget är att sätta fokus på och i förlängningen skapa bättre förutsättningar för att både barnen och de anställda ska få hållbara och utvecklande dagar ihop. Ett maxtak på antal barn i barngruppen och maxtak på antal barn per pedagog tror jag är ett stort steg i rätt riktning.

– Det är så viktigt att man som barn blir sedd av en trygg vuxen varje dag och att de får en trygg grund att stå på, säger hon.

För att ett medborgarförslag ska tas upp via en nämnd behövs det minst 50 röster från folkbokförda personer som är över 13 år i kommunen. I nuläget har 64 personer skrivit på medborgarförslaget och röstningen avslutas 16 april.

undefined
Ida Midtgård hoppas att hennes medborgarförslag kan göra att barngrupperna på förskolorna i Boden minskar. "Pedagogerna har svårare att se och ge rätt behov till de barnen som behöver när det är i större grupper", säger hon.

Ida Midtgård har tidigare varit med i NSD där hon kritiserade Bodens unika vab-regler. För Ida har engagemanget för förskolefrågor kommit under hennes uppväxt.

 – Min mamma har jobbat som förskolerektor och hon hade alltid ett otroligt engagemang för att skapa bäst möjliga förutsättningar för barnen och sina anställda. Även om jag under min uppväxt inte alltid lyssnade på henne så väcktes det ett ganska stort engagemang hos mig när jag själv fick barn som skulle gå förskola, avslutar hon.

Jan-Erik Backman, skolchef Bodens kommun berättar att de för tillfället har riktlinjer på 17 platser per barngrupp men att det finns en politisk ambition att minska till 15 platser per barngrupp. 

– Vi har byggt ut våra förskolor ganska ordentligt kopplat till den befolkningsutveckling som man tänker sig ska ske i Boden, så vi kan säga i praktiken att ligger vi på 15 platser per barngrupp på årsbasis räknat, säger han.

undefined
"Vi har byggt ut våra förskolor ganska ordentligt kopplat till den befolkningsutveckling som man tänker sig ska ske i Boden", säger Jan-Erik Backman.

Men att Bodens kommun skulle haft för stora barngrupper 2023, tror han inte stämmer.

– Det känns inte som att det stämmer med tanke på den statistiken jag har. 

– Vi har märkt av att barn skrivs in i tidigare åldrar än tidigare. Förr då hade barnet varit hemma med sina föräldrar tills de var ett och ett halvt till två år, men nu börjar de allra flesta barnen förskolan från att de är ett år löpande under året. Så Augusti till december ligger vi ganska lågt medan mars till juni ökar det på och juni är det mest barn. Men för stora barngrupper nej det har vi inte, säger han.

Norrbottens kommuner

Åldersindelade grupper med fler barn än rekommenderat år 2023, källa Sveriges Lärare

Överkalix 80 procent, 4 av 5 grupper

Arvidsjaur 72 procent, 5 av 7 grupper

Luleå 67 procent, 53 av 79 grupper

Kalix 66 procent, 4 av 6 grupper

Älvsbyn 63 procent, 7 av 11 grupper

Kiruna 55 procent, 5 av 9 grupper

Haparanda 50 procent, 6 av 12 grupper

Övertorneå 50 procent, 1 av 2 grupper

Boden 45 procent, 11 av 24 grupper

Arjeplog 40 procent, 2 av 4 grupper

Piteå 39 procent, 27 av 68 grupper

Gällivare 37 procent, 7 av 19 grupper

Jokkmokk 0 procent, 0 av 8 grupper

Pajala 0 procent, 0 av 10 grupper

(Åldersindelade barngrupper är grupper uppdelade på ålder, exempelvis ett till tre år eller fyra till fem år. Det finns förskolor som inte delar upp barngrupperna beroende på ålder och därmed är inte de förskolorna med i analysen. Skolverkets siffror från år 2024 gällande för stora barngrupper på förskola är fortfarande under analys och förväntas publiceras i april 2025.)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!