Förslaget: Utdrag ur belastningsregistret

Ska utdrag ur belastningsregistret vara rutin vid anställning vid socialförvaltningen? Det anser Moderaterna i Kalix.

Johnny Braun.

Johnny Braun.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2020-02-11 15:30

Debatten om att Kalix kommun ska begära utdrag ur belastningsregistret för människor som anställs inom äldreomsorgen började med en interpellation av Johnny Braun (M) till Katarina Burman (V), socialnämndens ordförande, i november 2019.

Han ville veta om kommunen tar utdrag ur belastningsregistret för medarbetarna.

– Jag tänker på tryggheten för äldre som kanske inte har några anhöriga, sade Johnny Braun då.

– Vi följer lagen, vi begär utdrag för dem som jobbar med barn och unga upp till 18 år, sade Katarina Burman då.

Johnny Braun skriver nu i en motion om saken att det inte behövs någon djupare analys för att införa rutinen med utdrag ur belastningsregistret och att Luleå kommun har den rutinen.

Förslaget är att socialförvaltningen begär utdrag ur belastningsregistret som en rutin, för nyanställning och anställning av vikarier.

– Det här ska omfatta alla anställda, inklusive vikarier. Det här innebär ingen extra kostnad för förvaltningen på något sätt och jag förstår faktiskt inte varför det behövs en djupare analys innan införandet av detta som Luleå kommun gör sedan länge, säger Johnny Braun.

Katarina Burman:

– Jag vill titta ordentligt på den här frågan, jag är inte redo att kommentera den ännu, den ska utredas av förvaltningen. När så har skett så ska jag kommentera saken.

Anna-Lena Hellström är enhetschef för kompetensförsörjningen vid socialförvaltningen, Luleå kommun.

– Vi begär registerutdrag på alla - nyanställda och för anställda där det gått mer än ett år sedan de senast jobbade hos oss, säger Anna-Lena Hellström som hänvisar till att socialnämnden i Luleå tog beslutet för många år sedan och att det uppdaterats efter det.

Facket Kommunal i Kalix hänvisar till facket centralt avseende inställningen i frågan, och den lyder så här:

"Kommunal anser att utdrag ur belastningsregistret endast ska ske där det finns ett lagstadgat stöd för utdrag. Arbetsgivaren har rätt att kräva utdrag i samband med att beslutet att anställa specifik arbetstagare finns. Kommunal är emot generella krav på utdrag ur såväl belastningsregistret som misstankeregistret. Vi ska argumentera för att utdraget inte kan begäras generellt. Kommunals företrädare ska argumentera emot arbetsgivare som vill kräva utdrag av redan anställd personal, inom andra områden, för de fall de kan komma att omplaceras."

Motionen ska nu utredas.

Kommunfullmäktige i Kalix.
Kommunfullmäktige i Kalix.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!