Fortsatt arbetsmiljöproblem på äldreboendet

Arbetsmiljötvisten på Klippan har pågått i ett halvår. Nu har skyddsombuden på äldreboendet lämnat in ytterligare en 6:6-a-anmälan mot kommunen. "Vi hinner inte göra vårt jobb", säger ett av skyddsombuden.

Bråken om arbetsmiljön på Klippan har pågått i över ett halvår.

Bråken om arbetsmiljön på Klippan har pågått i över ett halvår.

Foto: Jonas Andersson

Haparanda kommun2019-10-05 06:00

Redan i februari slog undersköterskor larm om deras arbetssituation. När kommunen införde ett nytt schema mot delar av personalens vilja började tvisten om hur arbetsmiljön på Klippan egentligen är.

Skyddsombud från äldreboendet lämnade in en anmälan som Arbetsmiljöverket har gått igenom. I juni ställde myndigheten krav på att kommunen skulle genomföra en ny undersökning och bedömning av risker för ohälsa bland personalen. 

Det här ärendet är ännu inte avslutat. Men kommunen har redan fått en ny 6:6-a-anmälan från Klippan.

Det senaste schemat som ska innebära fler delade turer och en helt annan vikarietillsättning vänder man sig emot.

Ett skyddsombud berättar för Norrbottens Media att det här drabbar de äldre som inte får den vård de behöver. Personalen hinner helt enkelt inte med.

– Vi har påtalat det här under varje möte vi har haft, men svaret vi får är att budgeten måste hållas och då verkar det som att de tänker göra det till vilket pris som helst, säger skyddsombudet.

Nu kräver skyddsombuden att personalen ska få tydliga besked: Vilka arbetsuppgifter ska prioriteras bort i omsorgen av de äldre när de inte hinner med allt?

– Vi hinner ju inte utföra våra jobb. Genomförandeplaner och personcentrerad vård? Det finns inte på kartan. Då tycker jag att arbetsgivaren kan skriva ned kraven på vad vi ska göra. Och de får gärna meddela anhöriga vad vi inte hinner med.

Prioriteringen av arbetsuppgifter var även ett krav som Arbetsmiljöverket tidigare ställde till kommunen när man varnade med att kommunen kan få betala vite.

I nya arbetsmiljöanmälan från skyddsombuden kräver man svar senast på måndag på hur kommunen har tänkt lösa den här situationen.

Socialchefen Marjo Koivumaa Hietanen menar att personalens synpunkter inte ska negligeras. Samtidigt tycker hon att Klippan har gott om personal för att klara omsorgen av de äldre.

– När man har schemaläggning finns det alltid synpunkter på det och det förstår jag. Men när vi tittar på hur andra kommuner har det så tycker jag att vi ligger på en god och rimlig personalnivå och det görs ju hela tiden omfördelning av personal efter behovet olika vårdtagare har.

– Jag har hopp om att vi kommer nå fram till något tillsammans, säger Koivumaa Hietanen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!