Saakasjvili meddelar att han kommer att lämna över makten till Bidzina Ivanisjvilis allians Georgiska drömmen och att hans eget parti Enade nationella rörelsen kommer att inta en oppositionsposition, rapporterar Reuters.

När 21 procent av rösterna var räknade hade Georgiska drömmen fått 54.3 procent av väljarnas röster och Saakasjvilis Enade nationella rörelsen 40.6 procent.

Saakasjvili har varnat för att Georgiska drömmen kommer att föra Georgien närmare Moskva.

Det är första demokratiska maktskiftet sedan Georgien blev självständigt från Sovjetunionen.

Enligt internationella observatörer gick valet rättvist till.

Regeringspartiets nederlag beskrivs av vissa som oväntat, men för många georgier är det mindre förvånande, enligt Revaz Gatjetjiladze, professor vid Tblisis statliga universitet.

Men för Georgien är det stora framsteget själva maktöverlämningen genom ett val, och att Saakasjvilis parti erkänner sig besegrat, säger han.

Saakasjvili har utrikespolitiskt blickat mot EU och USA och har utmålat sin konkurrent Ivanisjvili som alltför nära Ryssland. Det var dock främst "propaganda" under valkampanjen och något större utrikespolitiskt skifte är enligt Gatjetjiladze, tidigare Georgiens ambassadör till Israel och Armenien, inte troligt. Möjligtvis kan en mer "mångfacetterad" politik vara aktuell och det innebär också kontakt med Kreml, säger han.