Det ser trots allt ut som att Pajalas nya kommunalråd kommer heta Ulrica Hammarström (S). Socialdemokraterna blir det klart största partiet med 29,3 procent trots att de backar med hela 16,9 procentenheter.

– Vi är det största partiet. Men det är tråkigt att vi inte blev större. Jag tror att en del av våra väljare har gått till Framtid S, men också till KD (Kristdemokraterna), säger Ulrica Hammarström.

Det ligger väl närmast till hands att du blir kommunalråd?

– Vi är ju för små för att ta makten på egen hand. Det gäller att hitta samarbetspartners. Jag är samtidigt glad över att Sverigedemokraterna inte fick något mandat.

Näst största parti blir Framtid S som hamnar just under 20 procent.

– Det är enligt kalkylen. Vi trodde på uppemot 20 procent, säger Johny Lantto, förstanamn.

Hur kommenterar du valresultatet i stort?

– Ser ut som en knepig situation. Det kanske måste till minst tre partier för att bilda majoritet. Nu tar vi det lugnt. Vi ser att vi inte behöver vara drivande i den här situationen.

En tänkbar konstellation hade kunnat vara Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Moderaterna.

– Men det räcker inte. Det blir bara drygt 45 procent, säger Johny Lantto.

Johny Lantto är inne på att det bästa för Pajala vore om de kunde enas inom Socialdemokraterna. Tillsammans skulle de eventuellt nå majoritet, beroende på hur de sista mandaten faller ut.

– Jag stänger inga dörrar. Egentligen handlar den ursprungliga konflikten om skitsaker. Bland annat fyra spruckna badhus. Men vad jag förstår är den frågan utagerad. Sedan är det skolfrågan och då handlar det om tre miljoner kronor på Tärendö skola. Men för att ha den kvar krävs en betydande positiv elevutveckling, säger Lantto.

Hos Kristdemokraterna som går fram 4,1 procent är det uppåt.

– Det gick bättre än vad vi hade trott, säger Leif Gramner, andranamn på kommunlistan.

Gramner är öppen för samarbete.

– Vi stänger inga dörrar i det här läget. Mycket hänger på vad Moderaterna gör. Tidigare har de hållit på Framtid S och Vänsterpartiet i mycket.

Den negativa överraskningen i valet får ändå Vänsterpartiet anses vara som backar. Förhoppningarna var stora under valvkan. Många trodde att partiet skulle kunna dra nytta av bråket inom Socialdemokraterna.

– Vi är också överraskade över att vi backar. En snabbanalys av valresultatet visar att många tagit ställning för antingen (S) eller Framtid S. Och det är främst i Tärendö vi tappat, säger nuvarande kommunalrådet Anna Kumpula Kostet (V).

Fotnot: Valmyndigheten har bakat in Framtid S mandat i de andra partierna. Vi har därför uppskattat att (S) får sex mandat medans Framtid S och (V) får fyra mandat vardera.