När NSD kontaktar Thobbe Englund befinner han sig på turné i USA.

Från Lappträsk till USA, en lång resa, hur började allt?
- Allt började med en liten Casio-keyboard vid sex års ålder. Jag fick min första gitarr när jag var tio år och plinkade lite på den, men musikskolan hade inte mycket att lära mig som jag tyckte rockade, så jag experimenterade mest hemma. I skolan träffade jag Pär Hulkoff, vi började lira ihop. Vid 15-årsålder lånade jag en instruktionsvideo av Yngwie Malmsteen från biblioteket, då insåg jag att wow så här skall en gitarr låta. Jag insåg också att det krävdes enorma uppoffringar för att ens komma i närheten av denna virtuositet, så jag stängde in mig på mitt rum och övade åtta timmar per dag. Stenhård disciplin som innebar att om jag tog en paus på 15 minuter lade jag till 15 minuter på slutet, säger Thobbe Englund.

De sägs att du slutade jobba både på Frasses och Volvo för att du hann spela för lite, är det sant?
- Japp, helt korrekt. De erbjöd mig fast jobb med månadslön omedelbart efter gymnasiet, men jag tackade nej, givetvis. Musik var min grej.

Artikelbild

| Här syns Sabaton inför sin världsturné. Thobbe Englund är fjärde man från vänster.FOTO: Michael Johansson

Vilka band har du spelat i?
- Winterlong, Star Queen, Endomorph och Raubtier.

När visste du att du skulle bli rockstjärna?
- Jag skulle tro att jag insåg det i 13-14 årsåldern. I ärlighetens namn var det så att jag nu vid 32- årsålder kände mig rätt nöjd. Jag och min sambo hade planer på ett lugnare liv på landet. Jag hade ett bra liv som bussförare och gjorde musik mest på kul i min studio hemma i Gammelstad. Så ställdes allt på ända och allt blev förändrat på hemmafronten. Min gamle gode vän Hulkoff ringde mig en dag och berättade att Sabaton behövde en gitarrist, jag funderade i två sekunder och sedan bar det av till Stockholm för några pilsner med killarna i Sabaton. Det klickade direkt. Så jag tog med mig två gitarrer, en väska och drog. Nu har jag inte ens en bostad utan bor i en turnébuss i USA. Det känns helt rätt, jag har alltid mått bäst när jag varit på väg någonstans.

Nu är du på världsturné, hur känns det?
- Enormt kul! Publiken är grymt bra. Vi kommer till Sverige i början av juni. Turnén började i San Antonio i Texas den 15:e april.

Vad är det viktigaste med musiken för dig?
- Att den kommer från hjärtat, säger Thobbe Englund.