– Utgången känns rättvis, det finns inget som talar för att han skulle kört fortare än någon annan, säger mannens försvarare Jens Arnhof som anser att utredningen hade fler luckor än konkreta uppgifter.

– Man ska fotografera platsen, man bör videofilma och göra en skiss och försöka utröna hastigheten på fordonet men det har man inte gjort. Det tycker man att tingsrätten bör chansa på, säger Jens Arnhof.

Den 34-årige mannen stod åtalad för grov vårdslöshet i trafik samt vållande till kroppsskada efter en händelse i januari förra året. En förare i norrgående riktning på E 10:an i höjd vid Skrövån stannade för att hjälpa en man som kört ner i diket. I samma veva stannade en minibuss på väg söderut som kördes av en polis. De båda männen blev påkörda av den 34-åriga mannen som körde mot Kiruna tillsammans med en kamrat.

Enligt männen som blev påkörda var bilarnas varningsblinkers påslagna och sikten var god. Men enligt den 34-årige mannen snöade det vid tidpunkten, ingen bar reflexväst och inga varningstrianglar fanns på platsen.

– Jag såg röda ljus på bilen framför men hade ingen tanke på att den kunde vara parkerad. Så fort jag förstod att den stod still tvärbromsade jag, sade den 34-årige mannen i förhör.

Han berättade att han ville undvika en krock med en mötande bil och valde att svänga till höger mot snövallen, ovetandes om att det fanns människor där. Enligt honom låg hastigheten kring 30 kilometer i timmen vid tidpunkten för krocken.

Den ene mannen fick kraftiga bukskador och låg sju dagar på sjukhus. Polisen skadade sitt ena ben.