Läget är exceptionellt. Ett flertal hästar runt om i landet har smittats och avlidit av den fruktade sjukdomen virusabort. Det senaste fallet konstaterades häromdagen på en häst i Värmdö kommun.

Evidensias hästklinik i Boden vidtar nu extra säkerhetsåtgärder för att minska smittspridning. Hästägare uppmanas att kontrollera så att hästen inte har feber dagen före och samma dag som de har ett inbokat besök. Den egna hästen och andra hästar i stallet ska också kontrolleras så att de inte har något näsflöde.

Ännu finns inga rapporter om att hästar i Norrbotten smittats. Maria Wikström, klinkchef tillika veterinär, på hästkliniken i Boden, säger att orsaken till att kliniken nu vidtar extra säkerhetsåtgärder är för att det just nu i Sverige generellt florerar mer smittor än vanligt.

– Här uppe har vi inte sett det. Vi lade ut informationen för att öka uppmärksamheten kring problemen, säger hon.

Om en häst misstänks vara smittad tar veterinären ett prov och skickar det för analys till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt. Provsvaret i sin tur meddelas till länsstyrelsen.

– När en diagnos ställs så kommer det ut till alla veterinärer i landet, säger Maria Wikström.

Varför är det mer smitta just nu?

– Oftast är det värre på vintern. Råkar man få in en häst eller några hästar i stallet som har en smitta och det hinner gå vidare då kan det gå fort. Hästar transporteras, de åker och tävlar och säljs, säger Maria Vikström.