Ny arbetsplatsolycka: Grävmaskinist träffad av skopa

En grävmaskinist skadades vid en arbetsplatsolycka i Malmberget i går kväll, då en skopa gled och träffade mannen. Tillbudet skedde tre månader efter dödsolyckan i Koskullskulle – och återigen är Veidekke entreprenad inblandade. "Vi ser oerhört allvarligt på detta", säger Kristina Andreasson, kommunikationschef.

Grävmaskinisten träffades av skopan men klarade sig med lindriga skador.

Grävmaskinisten träffades av skopan men klarade sig med lindriga skador.

Foto: Läsarbild

Gällivare, uppdaterad2019-02-19 09:26

Tre månader har gått sedan den tragiska dödsolyckan i Gällivare, då 34-årige grävmaskinisten Niklas Andersson fick en fallande skopa över sig i Koskullskulle.

Nu skakas bygden av ännu ett allvarligt olyckstillbud med grävmaskinister inblandade.

Läs mer: Inte första olyckan med tappad skopa

Läs mer: Toppolitikern i sorg: "Nicke var familjens solstråle"

Enligt en anonym tipsare skedde olyckan under måndag kväll, på en byggarbetsplats vid isladan i Malmberget.

– Skopan föll ner i gropen över grävmaskinisten. En allvarlig olycka, säger vår tipsare.

Precis som vid dödsolyckan arbetar grävmaskinisten för bygg- och anläggningsföretaget Berggren & Bergman, som ägs av Veidekke entreprenad. Arbetsplatsolyckan bekräftas av Kristina Andreasson, kommunikationschef.

– Vårt dotterbolag har haft ett tillbud. En avställd skopa kom i glidning vid arbete med att schakta fram en kabel 40 centimeter ner i marken.

Grävmaskinisten befann sig nere i schaktet och träffades av den glidande skopan.

– Han klarade sig med endast blåmärken, som tur är, säger Kristina Andreasson.

Händelsen är anmäld till Arbetsmiljöverket och koncernledningen inom Veidekke har suttit i krismöten sedan i går kväll.

– Vi har stoppat alla pågående projekt i Gällivare, Kiruna, Jokkmokk och Luleå för en genomgång av säkerheten, innan arbetena kan återupptas igen. Vi planerar för att göra samma sak med samtliga arbeten i Sverige nu.

Hur kan Veidekke drabbas av ännu en arbetsplatsolycka – bara tre månader efter dödsolyckan?

– Vi ser otroligt allvarligt på detta, sånt här får aldrig ske. Det handlar mycket om beteende, vi kan inte nog repetera hur vi tillsammans ska agera för att vara säkra. Med utbildning och information ska vi öka riskmedvetenheten. Sånt är en färskvara.

Men hur kan ni drabbas igen?

– Vi hade väldigt bra säkerhetsrutiner redan tidigare, men de kan aldrig bli nog bra. Det här är en riskfylld bransch. Vi jobbar med att öka medvetenheten och utbilda våra anställda.

Samtidigt uppger anonyma tipsare för Norrbottens Media att företagets projekt sker i högt tempo med hög stressfaktor, vilket påstås gå ut över säkerhetsrutinerna.

– Jag har ingen sån information i dag men generellt är hög stress och dålig arbetsmiljö något vi tar på största allvar. Får vi signaler om att det är så, då tar vi direkt kontakt med de ansvariga arbetschefer så att de kan jobba med en åtgärdsplanering, säger Kristina Andreasson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om