I helgen fick en 1200 kubiks värstingskoter med 350 hästkrafter känna på mänsklig kraft och styrka, när fem lika stora som starka män turades om att lyfta den.
Kalle Lane, från Malmö, tog hem en överlägsen delseger genom att hålla inte bara maskinen i sina händer i drygt två minuter, utan även två rejäla karlar som satt på den. Han höll god marginal till tvåan, Jörgen Ljungberg, som höll samma maskin i luften i drygt en minut och 13 sekunder. Dock kostade Lanes långa lyft på så mycket att han kräktes i pausen.
Jörgen Ljungberg imponerade stort i sned bänkpress med 150 kilos stålstock, med tio repetitioner mot Falköpingssonens Edmund Boströms nio. Den senare gjorde för övrigt bra i från sig i sin allra första strongmantävling.
När det kom till den kanske mest krävande grenen, att lyfta ett oljefat fyllt med vatten upp på en platå och sedan ner igen, stod det åter mellan Kalle Lane och Jörgen Ljungberg. Med sina fem godkända lyft mot fyra, tog Lane hem delsegern.
Det räckte dock inte för en totalseger då han sedan blev slagen av Ljungberg i den sista och avgörande grenen, kronlyft. Kalle Lane sa redan innan tävlingen att den var hans svagaste gren och det lät visa sig. Medan Jörgen Ljungberg galant lyfte den 320 kilo tunga stången inte mindre än tio gånger, stannade Kalle Lane på en, vilket korade den värdige motståndaren till Mr Gällivare Stark.
- Jag hade hoppats på att vinna men när Kalle var med så visste man ju inte. Jag har inte tränat hårt på länge. Sist jag tävlade var 2004. Styrkan finns men ingen återhämtning, sa Jörgen Ljungberg efteråt.
Norrbottnisk anknytning bidrog Bodenfödda Håkan Petschler med, numera är bofast i Rundvik söder om Umeå.
Opererad
I förra årets strongmantävlingar visade han imponerande styrka i stockpress, där han gjorde tio repetioner á 150 kilo. I år var formen inte lika god, efter en genomgången operation för fem månader sedan.
- Jag hade inte så höga krav i år, utan ville vara med mest för att det är roligt. Jag har hållit på och tävlat i mer än tio år och brinner verkligen för det här, sa han.
Mesta lättviktaren sett till kroppsvikt var Fredrik Baggström, från Krokom. Han visade god styrka fram till sista gren, då han var tvungen att bryta på grund av ryggbesvär.