- Den traditionsbundna kärnfamiljen utgör i dag nästan en provokation, då de alternativa familjebildningarna och separationerna blivit så vanliga, säger konstnär Lennart Samor, som valt att skildra kärnfamiljen i en svit om fyra målningar i höstens första utställning vid Gällivare museum.
Med inspiration från serietecknandets värld skildrar han kärnfamiljen i matbutiken, vid middagen och på söndagmorgonen i sängen. Vid middagen är det mor och dotter som lagar maten, medan fadern spelar piano och sonen dribblar med sin fotboll.
Berättande konst
Den fiktiva familjens öde växer fram under den konstnärliga penseln.
- Jag vet inte hur det ska gå för familjen. Än så länge bryter de inte det strömlinjeformade könsbundna mönstret. Det ska bli intressant att följa deras öde, säger Lennart Samor.
Liksom i serietecknandets värld börjar personerna, i den skapande processen, leva och agera utom konstnärens medvetna kontroll. Lennart Samor har en bakgrund som skicklig serietecknare. Han är konstutbildad vid Väddö folkhögskola och bildlärarutbildningen i Umeå.
"Energi att måla"
- För mig är det energi att måla. Jag gillar det färgstarka och vackra. Jag har lärt mig att gå in i korta perioder och måla i 20 minuter, i ateljén. Jag kan nyttja tiden och det är nödvändigt när jag har familj och bildläraryrket på heltid, säger han.
Hela familjen är involverad i utställningen där klassiskt naturmåleri samsas med figurativ konst som närmar sig det abstrakta måleriet. Här finns motiv från reklam och inredningskataloger. Spännande och nyskapande, med titlar som "Ellosmannen hos Mio" och "Fröken H&M besöker Ikea."
Dekorativa tulpaner
Karin Samor, född Gramner, är uppväxt i Malmberget. Hon målar dekorativa blommor, gärna tulpaner, i akryl och akvarell. Målandet ger henne avkoppling och stimulans. I sitt yrke som förskollärare är teckning och målning högt prioriterat.
- Det är mycket Lennarts förtjänst att jag ställer ut, jag ser mig mest som en hobbymålare, säger hon.
Dottern Clara, åtta år, bidrar med en målning av en solig sommarflicka som står vid ett grönskande träd. Döttrarna har givetvis egna små stafflin i föräldrarnas ateljé hemma i Östersund. 10-åriga Alice berättar att hon just nu hyser ett större intresse för den skrivna berättelsen.
Utställningen pågår fram till 30 september.