Röda Korset arrangerade en seminariedag för allmänheten där ämnet var mångfald.

Föreläsaren Jeanette Larsson från Skåne har arbetat som polis i 22 år och nominerades till Aftonbladets pris "Svenska hjältar" 2009 eftersom hon har stått upp för hbt-frågor. Hon jobbar numera med hatbrott och då främst som utbildare.

Hon berättade om vilka motgångar hon själv stötte på redan som polisaspirant. Hon blev kallad till sin handläggares kontor där han sade att han hade hört att hon levde med en kvinna och undrade om det stämde. Jeanette Larsson blånekade trots att det var sant. Hon var rädd för att hennes aspirantutbildning skulle underkännas om hon berättade som det var.

Artikelbild

– En sak ska du veta, om det är så kommer du att få ett helvete här, sade handläggaren till henne.

Efter det ljög hon aldrig igen om sin sexuella läggning även om det har inneburit elaka kommentarer, som att homosexuella "är en cancersvulst på samhället".

Jeanette Larsson har blivit prisad för att hon reagerade och sade ifrån när hennes poliskollegor skrattade när de under ett möte pratade om en transperson som hade begått självmord. Chefen motiverade det med "Humor är viktigt när man är polis", enligt henne.

Hon berättade om när hon träffade en man som visade sig vara den bortgånge personens pojkvän. Det blev också en väldigt känslosam del som gjorde att många i publiken i Gällivare fick torka tårarna.

Artikelbild

– Han sa att om hon hade levt i dag hade jag varit hennes idol.