I ett rött trähus i Nilivaara bor en ung familj med käcka företagsidéer. 24-åriga Emma Ebermark designar ekologiska barnprodukter inspirerade av den norrländska naturen. Napphållare, dregglisar, pekböcker och barntavlor.

- Varumärkt Kläppi betyder unge på meänkieli, tornedalsfinska, som mina föräldrar pratar. Tanken är att produkterna ska anknytning till våra hemtrakter i Lappland, säger Emma Ebermark.

Barnprodukter
Hon har återvänt till sin hembygd efter tre år i Sundsvall, där hon studerat vid Mittuniversitetet. Industridesign, med inriktning "design för alla". Emma Ebermarks stora passion är att skapa produkter som kan användas i vardagen.

Artikelbild

| Emma Ebermark startade företag och designar ekologiska barnprodukter inspirerade av naturen i norr. Napphållare, dregglisar, pekböcker och barntavlor

- Jag tänker lite extra på de som har funktionshinder. Det ska vara funktionella produkter som kan användas av alla.

Emma Ebermark arbetar även med konsultuppdrag, hemsidor, logotyper, grafiska uppdrag och designskisser åt företag. När lilla Hilma, tio månader, kom till världen blev hon modell och inspirationskälla för varumärket Kläppi.

"Dregglisar"
- Det var så dregglisarna kom till. Små barn dreglar och då skapade jag de små haklapparna med motiv av renar, ripor och snö. De är fodrade och kan användas utomhus på vintern som en liten sjal, säger hon.

Mikael Nilsson, 33 år, bedriver fiskevård i sitt företag Fiskmiljö.

- Företaget ägnar sig åt elfiske, återställning av flottledsrensade vatten och lekbottnar, lekinventering, utbildning, kontroll av fiskars vandringsmönster med Pittagmärkning och telemetri.

Flyttade till hembyn
Genom att starta egna företag kan de leva sitt drömliv på landet. Båda är uppvuxna i Nilivaara och känslan för hembygden är stark.

Emma Ebermark berättar:

- Jag bodde i Sundsvall och var på besök i byn. Vi promenerade förbi Mikaels mormors hus som stod tomt. Jag tittade länge på huset och sade till Mikael. Ska vi köpa huset och bosätta oss på landet?

Sagt och gjort. I våras köpte paret huset. Nu renoveras huset med varsam hand.

- Vi gör det mesta själva, säger Mikael Nilsson.

Billiga hus på landet
Den unga familjen har hittat hem.

Här finns naturen, fisket, hjortronmyrarna, baden i Ängesån och det goda nätverket med mor- och farföräldrar till Hilma.

- Vi hoppas att fler unga familjer bosätter sig i Nilivaara. Det är bara sex mil till Gällivare och det går utmärkt att pendla. Som det är nu finns inga småbarn i byn förutom Hilma. Här finns möjlighet att köpa hus till helt andra priser än i stan. Nyligen såldes ett hus i Nilivaara för 130 000 kr, säger Emma Ebermark.