Sparbanken har funnits i Malmberget sedan 1944. Den inrymdes i lokaler i Malmbergets Folkets hus fram till 1985 då den flyttade till lokalerna på torget som stängdes i går.

Margareta Kitok-Nilsson är en av bankens fyra medarbetare i Malmberget som följer med flyttlasset till Gällivare. Hon har arbetat i torglokalerna lika länge som banken funnits där.

- Det är 27 år nu. Det känns tråkigt och vemodigt att lämna dem, säger hon.

Inga hurrarop
Kunderna strömmar in och ut medan NSD besöker banken och ingen av dem ger ifrån sig några hurrarop över att bli av med sin nära bank.

- Det hade varit bäst om den hade fått vara kvar för oss som bor här i Malmberget. Men vi ses på Storgatan i Gällivare på måndag, säger Bo Viksten till personalen som han är väl bekant med innan han går.

- Jag har varit trogen kund här sedan jag började jobba och nu överger Sparbanken mig, säger Kjell Ragnestam som nu är pensionär.

Men han gör det med glimten i ögat och fortsätter:

- Så klart fortsätter jag att vara kund i Gällivare. Jag har alltid blivit väldigt väl bemött av trevlig personal här.

Vanemänniska
Leif Karlsson, som har trafikskola i närheten, säger:

- Jag som är vanemänniska är van att gå hit sedan banken öppnade på 80-talet. Nu måste jag åka till Gällivare. Jag får väl köpa miljöbil jag också.

Ligger lägligt
På måndag finns personalstyrkan från Malmberget på plats i skobutiken Dojjans gamla lokaler intill Gällivares sparbank.

- Allt är förberett och kunderna kommer att kunna möta personalen härifrån då, säger Hans Heikki, chef för Sparbanken i Gällivare och Malmberget.

Enligt honom är anledningen till flytten inte ekonomiska eller att kontoret går dåligt.

- Vi fick tillgång till Dojjans gamla lokaler i Gällivare som ligger lägligt intill banken. Eftersom vi ska expandera tog vi chansen. Där kan vi samla kompetens och specialisera oss. När det stora flyttlasset från Malmberget är igång är vi på plats och kan lösa finansiering för de som behöver det.

Bankchefen tillägger att uttagsautomaten blir kvar i Malmberget.

- Vi fortsätter hyra lokalen för den, säger han.