100 kilometer i timmen och stenskott

E 10 mellan Gällivare och Stenbron står åter i fokus för kritik. - Det ligger småsten spritt över hela vägen igen och ändå är hastighetsbegränsningen 100 kilometer i timmen, säger Anders Wallgren, som fått två egna bilar och en firmabil skadade av stenskott.

Anders Wallgren tycker arbetet med den nya vägbeläggningen längs sträckan Gällivare-Stenbron är ett riktigt misslyckande från Vägverkets sida. Ett av de tre stenskott han drabbats av, tog sönder framlyktan på hans Volvo.FOTO: Maria Ödalen

Anders Wallgren tycker arbetet med den nya vägbeläggningen längs sträckan Gällivare-Stenbron är ett riktigt misslyckande från Vägverkets sida. Ett av de tre stenskott han drabbats av, tog sönder framlyktan på hans Volvo.FOTO: Maria Ödalen

Foto: Maria Ödalen

GÄLLIVARE2009-08-27 06:00
Den tio kilometer långa sträckan av E 10 mellan Gällivare och Stenbron är fortsatt en problemsträcka, efter beläggningsarbetet i som påbörjades våras.
Anders Wallgren jobbar i Aitik och pendlar sträckan nästan dagligen. Han är upprörd efter att han fått två egna bilar och en firmabil träffade av rejäla stenskott.
- Arbetet med vägen är verkligen ett misslyckande. Det ligger småsten spritt över hela vägen och självklart resulterar det i stenskott, säger han och fortsätter:
- Synar man bilarna närmar ser man att det ser ut som om någon slagit med en hammare i plåten. Det är små bucklor överallt. Att lackera om är dyrt och det skulle ändå inte dröja länge bilarna såg likadana ut igen.
"Skyddar sig med skyltar"
Under en tid rådde sänkt hastighetsbegränsning längs den aktuella sträckan, till 70 kilometer i timmen, men i början av juli höjdes denna åter till 100.
- Det är alldeles för hög hastighet och Vägverkets varningsskyltar om stenskott hjälper inte ett dugg. Dessa har de antagligen bara satt ut för att vara skyddade vid skadeståndskrav, säger Anders Wallgren och syftar på Vägverkets svar till skadeanmälande:
Att det i och med skyltningen inte är skadeståndsskyldigt.
Trafiksäkerheten
Anders Wallgren har trots det 20-talet kollegor som lämnat in skadeanmälningar till Vägverket och han själv kommer att göra samma sak.
- Det är viktigt att markera att detta inte är okej.Det här är ett allvarligt problem för oss pendlare, säger han och har förhoppningen att även försäkringsbolagen ska börja reagera:
- De får ju kostnader i alla skadade bilar.
Anders Wallgren pekar även på att trafiksäkerheten sätts i gungning.
- Om en ruta exploderar av ett stenskott, vilket materialet i en sidoruta lätt gör, och man samtidigt får möte kan det lätt ske en olycka.
Vätska i klistret
Jan Nilsson, Vägverkets projektledare för arbetet med den aktuella vägen, har besiktigat sträckan tillsammans med entreprenören och en specialist på den typ av beläggningar som använts.
- Beläggningen sitter ordentligt bortsett från tre sträckor på ett par tre kvadratmeter vardera där stora stensläpp skett. Dessa är åtgärdade och lagade men det kan väl vara i kanterna på dem det nu har lossnat småsten.
Om varför beläggningen som lades på i våras inte höll från första början säger han så här:
- Med största sannolikhet fanns vätska kvar i klistret som användes. Men i sommar har värmen gjort sitt så att materialet bundits ihop och sitter ordentligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om