Den gigantiska krossen heter Kross i dagen 2, eller KiD 2, och är resultatet av 600 000 arbetstimmar under två år. Över 120 olika entreprenörer har arbetat med projektet som invigdes under onsdagen.
– Vi ersätter en gammal kross med lägre kapacitet som vi haft en del problem med. Det är ett steg i att öka produktionen från dagens 39 miljoner ton till 45 miljoner ton, säger Hans Jönsson.
Investeringen innebär också att Aitik i framtiden kommer att behöva anställa fler.
– Framtiden ser relativt bra ut, vi har bra priser och framför allt en bra dollarkurs men hur det ser ut i framtiden kan man inte spå exakt. Vi kan styra över vår produktivitet och våra kostnader och då är den här investeringen en av pusselbitarna för att öka produktiviteten och sänka kostnader per ton för att konkurrera även i framtiden, säger Hans Jönsson.
Anläggningen kan krossa ner malm till en volym som är lika stor som Globen i Stockholm på mindre än sex dygn.
– Den är 74 meter hög, lika hög som Hötorgsskrapan ( i Stockholm) och traversen har möjlighet att lyfta 60 personbilar över en hel fotbollsplan, säger projektchef Jimmy Widing.
Investeringen, som tagit två år att färdigställa, har kostat 860 miljoner kronor.
– Det har finansierats ur vår egen balansräkning med viss finansieringshjälp av Nordiska Investeringsbanken, säger Mikael Staffas, Bolidens vd.
Totalt finns nu tre krossar i systemet, enligt Staffas.
– Den här kan gott och väl ta hälften av de planerade 45 miljoner ton per år. Det är den största och viktigaste byggnaden som måste ha hög tillgänglighet. Den är placerad på ett sätt att den passar väldigt många delar av gruvan, säger Mikael Staffas.
Kommunalråden Jeanette Wäppling (V) och Lars Alriksson (M) var på plats under invigningen på onsdagen. Wäppling satt vid spakarna då den "första" lasten lossades - egentligen har anläggningen redan tagits i bruk. Bredvid Wäppling fanns rutinerade truckföraren Nina Silverplats.
– Det är kul att Boliden satsar, det finns en tro på att vi kan producera. Det här kommer att ge flera arbetstillfällen, säger Nina Silverplats.