Intresset för politik kommer från föräldrarna, Eva och Lars Alriksson, den senare är kommunalråd i Gällivare. Som barn drömde hon om att studera vid det prestigefulla universitetet Harvard - en dröm som gick i uppfyllelse 2014. Hon har dessutom spenderat ett år i Moskva.
– Det är viktigt att ha två perspektiv, så det blev öst och väst. Det var faktiskt mindre skillnader än jag kunde tro, säger Anna Alriksson.
Hon har arbetat på Europaparlamentet med utrikespolitik men också inom äldrevården. Vården är en viktig fråga:
– Vi har längre vårdköer här i norr, landstingen har inte fungerat så bra med enormt stora kostnader och stafettläkare, säger Anna Alriksson.
Andra frågor hon vill driva gäller infrastruktur och flygskatten.
– Infrastrukturen är absolut nödvändig för att Norrbotten ska nå den tillväxtpotential man ha. Det är väldigt eftersatt här. Flyget är viktigt för de som bor här. Det är viktigt att vara en tydlig röst mot avståndsskatter, säger Anna Alriksson.
Vad är det bästa och sämsta med Moderaternas politik?
– Frihetstänket. Jag är nog ganska ideologisk sinnad - vi ska öka individens frihet. Det mest tydliga är väl jobbskatteavdraget, man ger folk mer pengar i plånboken så de ökar sin ekonomiska frihet, säger Anna Alriksson.
– Vi har en tuff tid nu. Det jag kan säga är att jag inte alltid delat våra förslag när det kommer till rättspolitiken. Ibland saknar våra rättspolitiska reformförslag djup i den juridiska vetenskapen.
Hon säger att det varit svårt för kvinnor att komma fram inom politiken.
– Riksdagen är något sånär jämställd men såvitt jag vet har aldrig en kvinna från Norrbotten toppat listan inom Moderaterna, säger hon.
– Jag menar inte att jag ska bli vald för att jag är kvinna, utan för att jag är kompetent. Men man utvärderar inte kvinnor och män på samma sätt. Alla måste se till att man bemöter kvinnor och män på samma sätt, annars kan det bli så att man bedömer kvinnorna hårdare.
– Det är tråkigt att många kvinnors röster tystnar. Folk säger att man drar genuskortet när man lyfter dessa frågor. Vad då för genuskort? Jag påtalar ett problem som finns. Man måste kunna diskutera detta även om man är kvinna.
– Det är inte en kvinnofråga, det är en jämställdhetsfråga och samhällsfråga, säger Anna Alriksson.