Beskedet: Påsksemestern för vårdanställda ställs in

Bemanningen inför påskhelgen är minst sagt ansträngd på Gällivare sjukhus. Enligt Erik Kalander, huvudskyddsombud för Vårdförbundet vid sjukhuset, har personal nekats semester under påsk och han menar på att det finns en oro för hur sommaren kan komma att bli på sjukhuset.

Vårdpersonal på Gällivare sjukhus har nekats ledighet till påsk och det finns en oro man ska behöva återgå till 12,5 timmars skift till sommaren.

Vårdpersonal på Gällivare sjukhus har nekats ledighet till påsk och det finns en oro man ska behöva återgå till 12,5 timmars skift till sommaren.

Foto: Lars-Göran Norlin/NSD

Gällivare2021-04-01 06:00

För två veckor sen larmade överläkare Ola Wulf om att de då befann sig i var det värsta läget någonsin. 

"Vi har mer sjuk personal, sämre personalstatus och sämre förutsättningar än tidigare. Om vi inte har personal på sjukhuset vem ska då vårda de äldre", sa han då.

Veckan efter larmet gick Regionen ut med en så kallad "påskpeng" där personal som var beredda att ta ett extra pass under påsken skulle få en extra ersättning om de tog pass utöver ordinarie arbetstid. 

HR-direktör Karin Larsson sa då att den extra ersättningen skulle ses som ett incitament för att få folk att jobba mer i den ansträngda situationen på sjukhuset. 

Erik Kalander menar att problematiken till stor del bottnar i att det under de senaste åren blivit färre personal vid sjukhuset, något som gör att det inte finns personal som kan täcka upp när det är ett stort bortfall. Han menar att medlemmarna har en upplevelse att arbetsgivarna av någon anledning mer eller mindre helt tappat intresset för en verksamhetsnära samverkan.

– Nu finns det helt enkelt ingen som kan täcka upp när någon i personalen blir sjuk. Personalen är hårt utsatt och har jobbat intensivt under ett års tid, de är värda att få möjlighet till återhämtning. Annars finns det en risk att kompetent personal förloras, säger han.

Enligt honom har Regionen inte löst semesterbemanningen vid sjukhuset och det är först när bemanningen är färdig som det går att säkerställa om vårdpersonalen kommer få ledigt till sommaren. 

– Det finns en oro bland personalen. Om det ser ut så här till påsk, hur kommer det bli till sommaren. Kommer vi att kunna ha någon semester till sommaren. Många har förra sommaren i minnet när de fick jobba långa skift, säger Erik Kalander.

De långa skiften var på 12,5 timmarsskiften och något som infördes under våren 2020 av Regionen. Skiften varande under ett par månader och fanns på alla regionens sjukhus.

– Vi arbetar med sommarbemanningen nu och kan jag inte ge några detaljer men i nuläget planerar vi inte att införa 12,5 timmars pass. En viktig utgångspunkt i arbetet är att se till att vår personal får återhämtning, särskilt med tanke på det året som varit, säger närsjukvårdschef Gitt Ström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!