Norrbottens Media har tidigare skrivit om Björkmansheden där arbete med bland annat dagvattenledningar, förlängning av bredband och återställande av vägar och diken pågår. Flera av de boende är fundersamma hur kommunen tänkt i frågan då trottoarer ersatts av stendiken och på vissa ställen tagits bort, vägar smalnats av och infarter i flera fall blivit svåråtkomliga på grund av stora stenbumlingar i diken.
Eric Palmqvist, Sverigedemokraterna, säger att han pratat med flera fastighetsägare som ställer sig frågande till hur kommunen tänkt och ställde frågan till service- och tekniknämndens ordförande Britt-Marie Wiklund. Hon menade att det i framtiden kommer finnas smalare gator och vägar.
– På så sätt minskar man tung trafik, buller och farten i området. Trottoarer tas bort där genomfart inte förekommer, sa Britt-Marie Wiklund.
Hon påpekade att det blir mer utrymme för snövallar och att mindre beläggningsytor minskar reparationer. Hon sa också att stenarna i diket är ett medvetet val och främjar en hållbar miljö.
– Vi har haft ett försök med stenar som fallit väl ut. Jag tror att drift- och underhållskostnader kommer att minska, sa Britt-Marie Wiklund.
Detta på grund av att det finns utrymme för snövallar där snön kan finnas kvar vintertid.
Sverigedemokraternas motion om att utse en skola eller klass som ska bedriva undervisning i enlighet med Bunkeflomodellen. Modellen innebär att eleverna har fysik aktivitet varje dag i skolan som ett obligatoriskt ämne.
– Jag är inte alls emot modellen men jag tror däremot inte att det är den allra bästa. Det bästa är om skolan själva bestämmer hur det ska se ut, sa Karl-Erik Taivalsaari (V) som också hänvisade till att det är rektorn som styr hur arbetet ska skötas i enlighet med skollagen.
För ett år sedan lämnade SD in en motion med förslaget att det ska råda ett så kallat maskeringsförbud inom de kommunala verksamheterna. Med förslaget menades att anställda inte ska tillåtas att delvis eller helt och hållet täcka ansiktet. På yrkande av en ledamot och efter omröstning beslutade kommunfullmäktige att motionen inte fick ställas. Detta överklagade SD till förvaltningsrätten som gav partiet rätt. Nu ställdes motionen åter men fick avslag.
Socialdemokraternas motion om att utreda möjligheten att bygga nya lokaler för Räddningstjänsten och att de nuvarande lokalerna rivs och ersätts med bostäder avslogs efter votering. Motionärerna Birgitta Larsson, Claes Danell och Ulf Normark menade att lokalerna är slitna och inte uppfyller de behov som finns i dag. Motionen avslogs med hänvisning till att myndigheten för samhällsskydd och beredskap lämnat ett åtgärdsförslag för Räddningstjänsten för anpassning och ombyggnad av befintlig räddningscentral som ansvarig nämnd behöver ta ställning till och att planberedskap finns angående byggbar mark för bostäder.