Distriktsveterinärerna lägger ner i Gällivare

Nu lägger Distriktsveterinärerna ner verksamheten i Gällivare. Anledningen är svårighet att rekrytera personal.

Nu lägger Distriktveterinärerna i Gällivare ner. Orsaken är svårigheter med att rekrytera.

Nu lägger Distriktveterinärerna i Gällivare ner. Orsaken är svårigheter med att rekrytera.

Foto: Monica Olofsson

GÄLLIVARE2019-01-18 12:41

En person berörs av nedläggningen, enligt Petra Lindh, klinikchef norra Lappland.

– Vi har idag två veterinärer och en djurvårdare tillsvidareanställda i Gällivare. Båda veterinärer har av olika anledningar sökt sig vidare i sitt yrkesroll. En kommer fortsatt vara verksam som veterinär i Gällivare hos en privat aktör, och den andra fortsatt arbeta för Distriktsveterinärerna i Nyköping. En tillsvidareanställd djurvårdare som är varslad om uppsägning på grund av arbetsbrist, säger Petra Lindh.

Från och med den 1 mars kommer personalen att utgå från Kiruna till hela praktikområdet.

– Det har varit svårigheter med att rekrytera till Gällivare, och vi måste rekrytera veterinärer som har kunskap om djuren vi behandlar, det är en utmaning man har när man jobbar med olika typer av verksamhet. Därför tror vi att det blir bättre om vi kan öka kompetensen genom att samla resurser, säger Petra Lindh.

Distriktsveterinären behandlar jordbruksdjur, hästar och smådjur.

– Jag har en stor förståelse för att man oroar sig för beredskapsverksamheten som hästägare. Den veterinär som har beredskap kommer mest troligt att bo i Kiruna men man kan inte med säkerhet säga hur lång tid det kommer ta innan man får hjälp, det kan ju vara så att veterinären är på ett jobb bara är tio minuter bort när man ringer, säger Petra Lindh.

– Vi har inte sett att vi inte kunnat upprätthålla djurskyddet med det förändringar vi gjort tidigare och vi har god tro att det här faktiskt ska kunna bli bättre.

Hur kan det bli bättre med en nedläggning?

– Vi stänger ner smådjursverksamheten i Gällivare men det finns en hög andel andra veterinäraktörer i området. Det är helt sant att det inte kommer finnas någon veterinär som är bosatt i Gällivare och jag menar inte att en timmes resa är bättre, men vi kan erbjuda en stabilare personalgrupp med bättre kompetens än vi kan erbjuda i dag.

Petra Lindh säger att det i Kiruna finns en fungerande mottagningen med veterinärer som arbetar men att de från och med den 1 mars inte har någon anställd veterinär i Gällivare.

– Det är svårt att rekrytera överhuvudtaget men det är lättare att rekrytera till en personalgrupp där man är fler. Vi försöker samla stabilare team på förre orter, säger Petra Lindh.

Att det blir Kiruna och inte Gällivare trots att Gällivare ligger mitt i distriktet säger hon beror på en samlad bedömning.

– När man kommer längre söderut har vi andra praktikområden som vi samverkar med. Vi tror att det trots allt är klokare att samla teamet i Kiruna, säger Petra Lindh.

Vad säger du om arbetsmiljön för de som behöver färdas längs E:10an?

– Arbetsmiljön är jätteviktig. Oavsett var man utgår ifrån ingår det i jobbet, vi har olika stödfunktioner som veterinärerna kan använda sig av. Det har gjorts en bedömning om det blir mer bilkörning och vi vet inte om det blir fler eller längre resor men vi tror faktiskt inte det. Frågan är högst aktuell, att färdas efter vägarna är en arbetsmiljöfråga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om