Emma är efterlängtad som barnmorska

Som blivande barnmorska är Emma Kuoljok efterlängtad på Gällivare sjukhus.
Hon är en av dem som ska fylla på personalstyrkan där det redan finns lediga tjänster, och där pensionsavgångar väntar inom några år.

Emma Kuoljok från Gällivare har ett år kvar på barnmorskeutbildningen i Umeå.

Emma Kuoljok från Gällivare har ett år kvar på barnmorskeutbildningen i Umeå.

Foto: Sara Sällström

GÄLLIVARE2013-07-17 07:58

– Det är bra att du blir färdig. Det är bra att vi blir fler.

Så berättar Emma Kuoljok att arbetskamraterna på förlossningsavdelningen brukar säga.

Den här sommaren arbetar hon som sjuksköterska tillsammans med barnmorskorna i Gällivare. Efter nästa vår, då hon är färdigutbildad, är det tänkt att hon själv ska börja jobba här som barnmorska.

Tänker stanna

Emma Kuoljok kommer från Gällvare och bor idag i Malmberget. Hon läste till sjuksköterska i Östersund och hade först inga planer på att flytta tillbaka till hemkommunen. Men i Östersund var det svårt att hitta jobb. Därför hoppade hon på ett jobberbjudande på akuten i Gällivare.

Under den här perioden träffade hon sin fästman, och nu tänker hon inte flytta någon annanstans.

– Här trivs jag bra. Jag skulle inte byta bort Gällivare, säger hon.

Inskolning

Att bli barnmorska har Emma Kuoljok drömt om länge. Nu går hon en påbyggnadsutbildning i Umeå som är ett och ett halvt år, och hon har fått bidrag från landstinget för att vidareutbilda sig.

Och även om hon ser fram emot den dag hon får gå in på sjukhuset som färdig barnmorska, så tycker hon att det är roligt att få jobba som sjuksköterska på samma ställe redan i sommar.

– Jag lär känna personalen och jag lär mig hitta. Det blir lättare att skola in mig sedan. Vi tjänar alla på att jag är här.

I sitt arbete under sommaren assisterar hon barnmorskorna och är bland annat med under förlossningar.

Svårt att komma in

Emma Kuoljok säger att det var lätt för henne att bestämma sig för en framtid som barnmorska i Gällivare. Men hon förstår att det kan vara svårt att flytta hit för andra som inte har någon koppling till trakten.

– Det är ett stort steg för den som inte är härifrån.

Men att det har varit besvärligt att få tag i barnmorskor till Malmfälten tror hon också kan bero på att det är svårt att komma in på utbildningarna. Under antagningsprocessen tittar man på hur många högskolepoäng den som söker har, och då krävs det ofta att man har läst mer än den treåriga sjuksköterskeutbildningen för att komma in.

– Skulle det ha funnits fler platser, helst häruppe i norr, så kanske man hade fått fler barnmorskor, säger Emma Kuoljok.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om