I befolkningsframskrivningen som släpptes den 7 juni är siffrorna för Gällivare dystra. Fram till 2040 väntas befolkningen krympa med 15 procent, 2700 personer, och uppgå till cirka 14 800 personer.
Siffror som går rakt emot det mål som kommunen själva har satt upp: att öka antalet invånare med 15 procent på fem år.
– Vi har ett befolkningsmål på 20.000 i kommunen och det kommer vi behöva revidera. Om man tittar på de utlagda planera som LKAB har så pratar de om 1500 byggarbetare under själva byggtiden och 150-200 människor per anläggning, då är inga kringeffekter inräknade, säger han.
Enligt SCB drivs utvecklingen framför allt av att utflyttningen är större än inflyttningen. Beräkningar man bygger på historisk data, utan hänsyn till planerade bostadsbyggande, etableringar eller andra framtida mål.
Det är här det blir problematiskt menar Henrik Ölvebo.
– Man förstår att de inte kan ta med varenda liten sak som händer i varje kommun, men det här är inga små saker. Man pratar om tusen miljarder från Gävle och uppåt som ska investeras, varav 700-800 miljader i Norr- och Västerbotten, det kan man inte blunda för, säger han.
– Jag skulle vilja säga att det är provocerande.
Han är rädd för att siffrorna ska påverka investerare och inflyttare negativt.
– De säger ju själva att det är ett underlag till statliga myndigheter och privata aktörer, då tycker jag att man borde vara lite mer noga hur man uttrycker sig och vilka variabler man har med.
På SCB svarar Thomas Johansson, kommunikationschef, i ett mail att en central aspekt är att summan av de regionala framskrivningarna som görs stämmer överens med befolkningsframskrivningen för Sverige.
"Lägger man ihop alla de antaganden över invånarutvecklingen som görs av kommuner och regioner själva brukar totalen kraftigt överstiga vad som är en rimlig bedömning av befolkningsutvecklingen i riket totalt sett."
Han skriver att framskrivningarna kan användas som en utgångspunkt utifrån vilken realismen i de egna planerna kan bedömas. Samt att SCB också gör prognoser där man tar hänsyn till fler av de parametrar som efterfrågas.
"Att vi inte kallar det för befolkningsprognoser beror på att beräkningarna inte tar hänsyn till exempelvis kommunernas planerade bostadsbyggande, etableringar av företag eller andra framtida mål och förutsättningar. Det här är vi mycket tydliga med."