Ett år efter beslutet om rivning – gamla bryggeriet står kvar

För ett år sen stod det klart att fastighetsägaren, Håkan Åström, var tvungen att riva delar av Prippsbryggeriet eftersom att byggnaden bedöms vara en fara för allmänheten. En rivning som han inte genomfört trots att han fick 12 månader på sig. "Det ska ju göras men jag är försenad", säger han.

Fastigheten som inrymt ett bryggeri är byggd 1898. Byggnaden har även fått ge namn åt det nya bostadsområdet som vuxit upp runt det, bryggeribacken.

Fastigheten som inrymt ett bryggeri är byggd 1898. Byggnaden har även fått ge namn åt det nya bostadsområdet som vuxit upp runt det, bryggeribacken.

Foto: Linus Nilsson

Gällivare2025-03-18 00:01

Nyheten i korthet

  • Fastighetsägaren Håkan Åström har inte rivit delar av Prippsbryggeriet i Gällivare, trots att han fick 12 månader på sig att göra det. Byggnaden anses vara en fara för allmänheten.
  • Svea Hovrätt beslutade för mer än ett år sedan att delar av bryggeriet skulle rivas. Kommunen har nu inlett en utredning om ett vitesförfarande mot Åström.
  • Åström säger att han är försenad men har för avsikt att genomföra rivningen. Han kan dock inte kommentera om han själv ska utföra rivningen eller anlita någon annan för jobbet.

Solen skiner och snön är nästan bortsmält trots att det bara är andra veckan i mars. Stora delar av taket på det mer än 125 år gamla bryggeriet tittar fram. Snösmältningen visar att byggnaden fortsatt är intakt.

– Det är sorgligt med hela den här historien kring byggnaden och att det pågått under så lång tid, säger stadsarkitekt Johan Eriksson Buhr.

undefined
Johan Eriksson Buhr, stadsarkitekt vid Gällivare kommun, menar att kommunen nu kommer att gå vidare med en tillsyn och därefter besluta om åtgärder för det utblivna rivandet av byggnaden.

Redan 2008 var det första tillsynsärendet uppe i förvaltningsdomstolen gällande byggnaden och kraven på åtgärder har bara blivit fler och större ju längre tiden gått

För mer än ett år sen fattade Svea hovrätt i en dom beslut om att delar av det gamla Prippsbryggeriet, på Andra sidan i Gällivare, skulle rivas. Beslutet om åtgärder för byggnaden är bara ett i raden och i de flesta fall har åtgärder aldrig vidtagits. Kommunen har därför återigen inlett en utredning om ett vitesförfarande gentemot fastighetsägaren.

I beslutet som kommunen drivit har man bland annat uppgett säkerhetsskäl till varför en rivning av delar av den gamla byggnaden måste ske. Där slogs det fast att det östra väggen på huvudbyggnaden, ovanför det översta bjälklaget skulle rivas.

undefined
Så här såg byggnaden ut 2024, för drygt ett år sen.

– När vi ser stora risker har vi möjlighet att gå in med rivningsföreläggande, men det är en process som måste få ta tid för att vara rättssäker, säger Hanna Laukkanen, förvaltningsjurist vid Gällivare kommun. 

Fastighetsägaren, Håkan Åström, fick i och med domen från Svea hovrätt 12 månader på sig att genomföra själva rivningen och fick 20 månader på sig att åtgärda de övriga 27 punkterna i domen. Men för den som tittar på byggnaden i dag är det tydligt att rivningen aldrig gjorts. 

–Det ska ju göras men jag är försenad. Jag kan inte gå in på varför. Jag kan bara konstatera att jag ligger efter, säger Håkan Åström. 

undefined
Bara genom att titta på byggnaden så syns det inget spår av att det skett någon rivning.

Han menar att han har som avsikt att genomföra rivningen av byggnaden och att han som tidigast kan ha genomfört det till våren när marken är bar. När vi ställer frågan om hur han ser på att han blivit ålagd att riva delar av byggnaden vill han inte kommentera men säger:

– Åtgärderna ska utföras så att de blir nöjda.

Han vill inte säga om han ska genomföra rivningen själv, eller om han ska anlita någon som gör det. 

Tillsyn och vite

Tillsyn kan utövas mot den som planerar, äger eller bedriver en verksamhet eller vidtar en åtgärd på en fastighet.

När ett ärende om tillsyn har registrerats kommuniceras detta normalt till den som tillsynen riktas mot varav denne har möjlighet att inkomma med förklaring/synpunkter och en utredning påbörjas.

Ett föreläggande kan i vissa fall förenas med vite. Det finns inget krav på att byggnadsnämnden måste förena ett föreläggande eller förbud med vite.

I det fall ett vitesföreläggande eller vitesförbud inte har följts ska byggnadsnämnden ansöka hos mark- och miljödomstolen om utdömande av vitet. 

När ett beslut eller en dom har vunnit laga kraft ska nämnden följa upp det som beslutats eller det som framkommer av domslutet. Detta sker inom ramen för tillsynsprocessen.

Källa: Gällivare kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!