"Finns en stor sorg över att Malmberget försvinner"

På lördag föreläser Karin Reisinger om arkitekturen i Malmberget. "Det finns en stor sorg över att Malmberget försvinner och det finns så mycket att lära om dåtidens arkitektur", säger hon.

Kedjehus nedre Malmsta. Ritning av Folke Hederus

Kedjehus nedre Malmsta. Ritning av Folke Hederus

Foto: Karin Reisinger

GÄLLIVARE2019-01-26 16:24

Karin Reisinger är lärare vid tekniska universitetet i Wien och just nu gästforskare vid Arkitektur och designcentrum, ArkDes, och någon anknytning till Norrbotten har hon inte. Men hon är intresserad av arkitekturen i Malmberget och har upptäckt skatter, i form av gamla ritningar från just Malmberget, i ArkDes arkiv.

– När jag har pratat med människor har jag märkt att det finns ett stort intresse av att samla dokument om Malmberget eftersom samhället håller på att försvinna. Jag har hittat många dokument och ritningar av de arkitekter som arbetade i Malmberget och tror att det finns ett intresse av att se dem här där dessa byggnader finns eller har funnits. Många av dessa planer och ritningar har aldrig någon tittat på. Samtidigt vill jag ta hjälp av den lokala expertis som finns här, säger hon.

Hon har inte med sig originaldokumenten eftersom de är sköra och värdefulla, några av dem ritade i skala 1:1, det vill säga naturlig skala.

– Kyrkdörrarna som är ritade av Hakon Ahlberg till exempel, ritningarna är så stora att jag inte kunnat öppna upp dem själva, säger Karina Reisinger.

Något hon upptäckte under sitt grävande i arkiven var att det sällan fanns människor avbildade på ritningarna.

– Jag har endast hittat en ritning med en kvinna på. Men det här var 1950, det får vi komma ihåg, säger hon.

Folke Hederus är en annan arkitekt som verkade i Malmberget, han planerade bland annat egnahems- och villaområdet Malmsta.

– Det finns otroligt mycket material av honom i arkiven, säger Karin Reisinger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om