Ett samarbetsavtal upprättades mellan LKAB och kommunen 2012 som gällde västra Malmberget och ett litet område i östra Malmberget. Resten av östra skulle utvecklas och bli en attraktiv boendemiljö. Men förutsättningarna ändrades år 2015 då Mark- och miljödomstolen slog fast att yttre påverkan var större än man trott. Det har inneburit att fler har påverkats av avvecklingen i Malmberget. Numera finns endast ett litet område kvar, Ormkullen och en del av Malmsta.
Malmfältens väl skriver att samhällsservice som skola och förskola kommer att bli svår att hålla. Ett fungerande VA-nät kan bli ekonomiskt ohållbart då störningar, som vibrationer från sprängningar eller seismiska händelser, kan vara märkbara i hela avvecklingsområdet.
De skriver att samverkan med de boende har avbrutits och inte genomförts från någon part men att kommunen fört en dialog med berörda som inte ser någon attraktivitet att bo kvar i området.
Malmfältens väl anser att kommunen har ett ansvar att vidta åtgärder för att lösa boendesituationen på ett långsiktigt och hållbart sätt för medborgarna. "Det är inte ekonomiskt och miljömässigt försvarbart att bibehålla ett så pass litet område vid ett så närliggande stort industriområde som har en så stor negativ påverkan på miljön" skriver Malmfältens väl. De föreslår att delar av samarbetsavtalet görs om och att resterande område av östra Malmberget avvecklas snarast. De boende ska bli inlösta på samma villkor som de boende i övriga delar av Malmberget, menar partiet.