Demonstrationsanläggningen kommer årligen att generera 800 gigawattimmar spillvärme som håller en temperatur på 70 grader men på vilket sätt kan man bäst använda sig av spillvärmen och vad för förutsättningar finns det att nyttja värmen från vätgasen som behövs för att kunna skapa järnsvamparna.
– För att sätta det i kontext så behöver vi förstå att 800 gigawatt timmar det är nog mycket energi som behövs för att värma Gällivares hushåll tre gånger om, säger Stefan Niemien, moderator för dagen.
Under torsdagens workshop som Gällivare Näringsliv anordnade fanns representanter från Hybrit, forskningsinstitutet Rise samt Food Sweden på plats för att diskutera potentialen som finns hos spillvärmen.
Utöver spillvärmen diskuterades även vatten, dess temperatur och mängd.
Roger Karlsson, forskningschef process- och produktutveckling vid Hybrit, lyfte frågan om det finns en eventuell brist på vatten i Gällivare för att kunna odla så pass stora arealer.
Men det var inget som agronomen Ulf Sonesson och hortonomen Tora Råberg, båda vid Rise, oroade sig för.
– I ett växthus går det utmärkt att använda sig av slutna vattensystem vilket gör att det inte behöver gå åt stora mängder vatten, säger Tora Råberg.
Ulf Soneson menar att det har tidigare gjorts försök att använda sig av spillvärme men att det inte har varit ett lönsamt.
– Därför är det viktigt att hitta rätt målgrupp för sin produkt, menar han.
Niklas Simonsson vid Hybrit ansåg att priset på spillvärmen inte kommer att bli en avgörande faktor.
– Det är svårt att säga det exakta priset men om vi inte levererar spillvärmen så måste vi kyla bort den och då är det bättre att använda den, säger han.
Ett av förslagen som lyftes var en storskalig fiskodling på land, i Gällivare, som efter en grov uppskattning från Ulf Soneson skulle kunna generera intäkter runt 4 miljarder per år.
– Om Hybrit tar med förslaget att bilda ett dotterbolag med det syftet i en kommande miljö- och konsekvensbeskrivning så skulle nog chanserna öka att få till ett miljötillstånd, säger han.
Enligt Roger Hansson, vid Gällivare näringsliv ser workshopen ut att mynna ut i en expertgrupp bestående av Swedish Food Arena och Hybrit, Rise och dem själva.