Furstendömet Gällivare: En bättre gåva än Napoleons

Visste du att Gällivare en gång i tiden varit ett furstendöme? Eller att den äldsta byggnaden är daterad till 1746? Det och mycket annat hittade Kjell Henriksson när han djupdykte i arkiven. Nu blir fynden en tipspromenad genom Gällivares historia.

Kjell Henriksson står bakom den historiska vandringen som pågår fram till och med 31 maj.

Kjell Henriksson står bakom den historiska vandringen som pågår fram till och med 31 maj.

Foto: Lisa Eriksson

Gällivare2021-04-07 19:00

Kjell Henriksson plumsar ut i snön och placerar ut skylt nummer 18. Vi börjar vid Gällivares äldsta byggnad från 1746.

– Just den här byggnaden kallas för vågbyggnaden. Det är nämligen så att när man bröt malm här under 1700-talet så fraktade man malmen hit från Malmberget och sedan vägde man den här. Så fick samerna med ren och ackja transportera malmen ner till kusten, säger Kjell Henriksson.

En historisk vandring i "furstendömet Gellivare", så inleds tipskupongen med ledtrådar som ska ta gällivareborna på en bokstavjakt genom historien.

– Med tanke på pandemin som har varit har vi funderat på aktiviteter när vi inte har kunnat träffas i våra lokaler, då startar vi nu upp det vi kallar för Upplev Gällivare med Friluftsfrämjandet under Friluftslivets år 2021, säger Kjell Henriksson.

Under vintern har han dammat av handlingar från sockenstämmor, pratat med hembygdsföreningen, djupdykt i litteratur och finkammat arkiv. Det resulterade i en tipspromenad med 22 utvalda byggnader, en del äldre, en del nyare, men alla med sin egen historia.

– På varje bokstavskylt har vi en historia om byggnaden så att man får lite kunskap om Gällivare. Tanken är att det ska vara motion med historia, säger Kjell Henriksson.

Första ledtråden leder fram till Gällivares första sjukstuga från 1888, som varit lönnkrog, hotell och barnhem, och som stått tom i över femtio år.

– Det sägs att Selma Lagerlöf har bott här, säger Kjell Henriksson.

Vid den röda träbyggnaden från 1746 börjar han berätta om byggnaden alldeles intill, som även den har speciell historia kring sig.

– Där tror man att den första fastboende personen i Gällivare bodde, Persson från Soutjärvi, men det är inte verifierat.

Varför kallades det för "furstendömet Gellivare" då? Enligt Kjell Henriksson gav Karl XIV Johans son Oscar (I) mark som morgongåva till prinsessan Josephina av Leuchtenberg. Den bestod av 85 taxeringsenheter med gruvor, masugnar, skogar, sågverk och byggen.

– Påven Pius VII förklarade sig nöjd och samtyckte till giftermålet eftersom detta svenska furstendöme var till arealen flera gånger större än det italienska Galliera, som prinsessan fått från kejsaren Napoleon, säger Kjell Henriksson och fortsätter:

– Det finns hur mycket som helst att berätta om Gällivare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!