Fortbildningspengar för lärare utnyttjas inte
Målet för Gällivare kommun är 100 procentig lärarbehörighet i skolorna och år 2011 kan det bli skollag på ämnesbehörighet. Trots det nyttjar kommunen mindre än en fjärdedel av det statliga fortbildningsstödet för lärare. - Det är ansvarslöst mot våra unga, säger Eva Alriksson (M).
Eva Alriksson (M).
Foto: Marie Ridderström
Extrapoäng
- Jag reagerar på att kommunen inte använder sig av de här pengarna, när jag vet hur väl fortbildningen behövs. I dag har till exempel många av de lärare som ska lära sjuåringarna att läsa och skriva inriktningen matematik och tvärtom, säger Eva Alriksson (M), ledamot i barn-, utbildnings- och kulturnämnden.
Hon fortsätter:
- Elever får extrapoäng för att läsa språk samtidigt som vi har outbildade språklärare. Vi har ingen utbildad lärare i spanska i Gällivare kommun och bara en enda i tyska som finns inom gymnasieskolan. Och fler exempel finns i andra ämnen.
Börje Johansson (S) ordförande i samma nämnd, säger så här om varför bara en liten del av pengarna nyttjats:
- Det beror på att det är få lärare som sökt. Och kraven som ställs i läroplanen i dag är lärarutbildning, inte ämnesbehörighet.
Ny läroplan
Men ett förslag som ligger, enligt Börje Johansson själv, är just krav på ämnesbehörighet och det kan bli lag redan från 2011. Eva Alriksson anser att kommunen just därför aktivt borde gå ut och uppmuntra ämnesobehöriga lärare att söka.
- Det är en syn på saken. Men vi sitter på andra problem och det är hur vi i så fall ska kunna upprätthålla undervisningen under utbildningstiden. Vi har inte resurser att ta lärare ur undervisningen och det mycket på grund av den borgerliga regeringens politik. Lärarlyftet täcker kostnaderna för utbildningsplats men betalar inte kommunens interna kostnader, säger Börje Johansson.
Vad ska ni göra om/när kravet på ämnesbehörighet blir verklighet 2011?
- Jag är egentligen inte bekymrad. Jag utgår ifrån att det blir en övergångsperiod på minst fem år. Man kan ju inte bara kasta ut lärare för att man inför en ny läroplan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!