Fortsatt kamp för 14-årige Rahman

Nu har 14-årige Rahman Kuznetzov fått utvisningsbeskedet. Nu hoppas han att en överklagan och ett brev till kungen ska rädda honom.

Klasskamrater. Vännerna kämpar för att Rahman Kuznetsov ska få stanna i Sverige.  På bild Alexander Lassinantti, Cajsa Jonsson, Elin Engebro, Casper Andersson, Johan Koppari, Emil Hansson, Rahman Kuznetsov och Jack Larsson.

Klasskamrater. Vännerna kämpar för att Rahman Kuznetsov ska få stanna i Sverige. På bild Alexander Lassinantti, Cajsa Jonsson, Elin Engebro, Casper Andersson, Johan Koppari, Emil Hansson, Rahman Kuznetsov och Jack Larsson.

Foto: Monica Olofsson

GÄLLIVARE2018-02-10 07:30

Norrbottens Media har tidigare skrivit om 14-årige Rahman Kuznetsov som riskerar utvisning efter åtta år i Sverige. Norrbottens Media träffar Rahman på skolan, han går åttonde klass på Hedskolan som tillfälligt är flyttade till lokaler på Välkommaskolans område. Han är dämpad och lågmäld.

– Jag tänker hela tiden på det här. Mamma och pappa säger att jag inte ska försöka tänka på det men det gör jag ju, säger Rahman.

Han säger att han inte förstår hur han och mamman kunnat få ett utvisningsbesked. Migrationsverket anser inte att familjens asylskäl är tillräckliga. Det råder heller ingen inre väpnad konflikt i Kirgizistan. Migrationsverket menar att det inte finns något som tyder på att Rahman inte skulle kunna återanpassa sig till det kirgiziska samhället. De delar uppfattningen om att Rahman "delvis anpassat sig till svenska förhållanden".

– Delvis? Vad menar de, Rahman är som vilken svensk unge som helst. Hur ska han kunna vara mer anpassad än vad han redan är, säger Amanda Henell, klassvikarie.

Rahman själv förstår inte hur han kan utvisas till ett land som han inte känner. För honom är Gällivare och Sverige hemma.

– Jag har byggt en framtid här, jag har mina vänner här, det går bra i skolan, och så kan jag bli utskickad. Det är orättvist, jag fattar det inte. Jag känner mig som svensk, jag har bott här mer än halva sitt liv, säger han.

Klasskamraterna berättar hur det känns. "Förjävligt" och "orättvist" är ord som återkommer flera gånger.

– Rahman är precis som vilket barn som helst, han har hela sitt liv här. Han kommer till skolan med ett leende varje dag, säger Amanda Henell.

Rahman lyser upp när han berättar om brottning som han tränat sedan han kom till Sverige när han var sex år. Han tränar sex dagar i veckan och hans tränare påpekar i en skrivelse till Migrationsverket att han är en av Sveriges bästa brottare i sin kategori. Till helgen deltar han på ungdoms-SM i brottning.

– Jag tror det kommer gå bra, säger han och ler lite.

I framtiden vill han representera Sverige i OS, VM och EM.

Nadia Hill, lärare på Hedskolan, visar en namninsamling med 836 namn i dagsläget, som ska skickas till Migrationsverket. Rahman har även skickat ett brev till kungen med förhoppningen att kungafamiljen ska kunna hjälpa familjen på något sätt.

– Rahman är den som lugnar ner om det är stökigt, du är så stabil och stark, säger Nadia Hill.

Rahman säger:

– Jag har ingen framtid i Kirgizistan, jag kan inte språket. Här kan jag språket och klarar betygen. Här har jag en framtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om