Alliansen är en grupp som arbetar med omsorgstagare med psykiska problem, missbruk etcetera. De har ingen särskild utbildning om stroke och hjärnskador, en del av dem saknar helt utbildning.
Efter bland annat en stroke har vårdtagaren ett stort detalj- eller kontrollbehov. Om inte arbetsuppgifter utförs "rätt" kan det resultera i hot om våld eller våld.
I maj 2012 kontaktade ett skyddsombud Arbetsmiljöverket då hon ansåg att omsorgspersonalen inte hade tillräckliga kunskaper för att bemöta vårdtagarens beteende.
Den inspektion som följde slog bland annat fast att många från hemtjänsten jobbade hos vårdtagaren, att det ofta handlade om nya och oerfarna utan adekvat utbildning.
Arbetsmiljöverket ansåg att det var av vikt att bland annat minska på antalet som jobbade hos vårdtagaren. Och att arbetsförhållandena innebar allvarliga risker för att arbetstagaren skulle drabbas av ohälsa/olycksfall.
Arbetsgivaren har bland annat svarat med att man planerat att flytta vårdtagaren till ett boende, något som inte verkställts den 9 januari när skyddsombudet ånyo var i kontakt med Arbetsmiljöverket.
Därför förbjuds arbetstagare att utföra arbete hos vårdtagaren efter 1 februari om inte arbetstagaren som ska utföra arbetet:
4 har genomgått dokumenterad utbildning i vård- och omsorgsarbete. I utbildningen ska ingå hur man bemöter människor som har förvärvade hjärnskador eller psykiska funktionsnedsättning.
4 ha minst ett års dokumenterad erfarenhet av ovanstående.
4 får praktisk (bredvidgång med någon erfaren) och teoretisk introduktion för att bli medveten om riskerna och kunna utföra arbetet utan att drabbas av hot och/eller våld.
Stöd och handledning
Senast 1 mars ska kommunen ha fastställt hur många som ska utföra arbete hos vårdtagaren. Dessutom se till att de som utför arbete får stöd och handledning i arbetet av en resursperson.
Om någon blir utsatt för hot eller våld från vårdtagaren ska arbetstagaren kunna tillkalla resursperson för att få avlösning.
Om kommunen bryter mot förbudet kan det leda till att förvaltningsrätten, efter en ansökan från Arbetsmiljöverket, dömer kommunen att betala vitet.
Följs inte förbudet har även skyddsombud rätt att avbryta det förbjudna arbetet.