Grävmaskinisten döms för vållande till annans död

Under onsdagen föll domen mot den man som åtalats för vållande till annans död. Åtalet gäller en arbetsplatsolyckan där en skopa lossnat över ett hål där en av grävmaskinistens kollegor befunnit sig. Mannen döms till villkorlig dom och dagsböter.

Magnus Müchler, grävmaskinistens advokat, har under rättegången argumenterat för att fler bär ansvaret vid den arbetsplatsolycka där grävmaskinistens kollega omkom.

Magnus Müchler, grävmaskinistens advokat, har under rättegången argumenterat för att fler bär ansvaret vid den arbetsplatsolycka där grävmaskinistens kollega omkom.

Foto: Emma Eriksson

Gällivare2020-05-20 12:40

Enligt tingsrätten bär grävmaskinisten ansvar för kollegans död. Som grund för beslutet anser tingsrätten att grävmaskinisten använt sig av en felaktig teknik för att kontrollera att skopan suttit fast på maskinen. En teknik som ledde till att skopan lossnade och föll ned i den grop där mannens kollega arbetade.

Grävmaskinisten har i förhör uppgett att han skakat skopan för att se om den suttit fast. En skakning som ska ha skett vid sidan av den grop som grävmaskinistens kollega befann sig i. Vid skakningen lossnade skopan och den gick gå ned i gropen. Grävmaskinistens kollega befann sig då i gropen för att för hand gräva bort den sista biten av jord runt en vattenledning. 

Tingsrätten menar att kontrollen som grävmaskinisten använt sig av för att kontrollera att skopan suttit fast inte varit praxis. Istället skulle mannen ha tryckt ned skopan mot marken för att säkerställa att den var på plats. 

En skakning av skopan har använts av grävmaskinister som ett sätt att kontrollera att en skopa sitter fast men "den omständigheten att flera gör fel gör det inte rätt" anser tingsrätten. 

När det kommer till straffet har tingsrätten resonerat att det inte finns anledning att befara att grävmaskinisten kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet vilket gör att han döms till en villkorlig dom.

Arbetsmiljöverket som granskat arbetsplatsen har invänt mot att det inte funnits några föreskrifter gällande schaktarbete. De har även riktat kritik att den grop som grävdes varit vertikal och därigenom bidragit till att skopan kunnat fortsätta ned i gropen efter att den lossnat. 

Men åklagaren Märta Warg, vid Riksenheten för Miljö- och Arbetsmiljömål i Östersund, har inte haft nog starka bevis för att kunna väcka åtal mot varken kommun, kommunens underleverantör, eller den entreprenad som mannen jobbade för. 

Den åtalade mannens advokat, Magnus Müchler, har tagit del av domen. 

– Men jag har bara läst första sidan och kunnat konstatera att min klient döms. Jag behöver läsa domen i sin helhet och gå igenom den med min klient innan vi kan ta ställning till hur vi ska gå vidare med ärendet, säger han. 

Märta Warg uppger att hon inte tagit del av domen och att hon därav avböjer att kommentera den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!