Gruvarbetarna står enade

Gruvarbetarna står enade när en manifestation anordnas under torsdagen i centrala Gällivare. "Det ger en styrka i att se hur många som sluter upp", säger Thomas Nordmark, Gruvfyrans styrelse.

Glenn Kronwald och Carola Herrlin diskuterar inför Gruvfyrans medlemsmöte.

Glenn Kronwald och Carola Herrlin diskuterar inför Gruvfyrans medlemsmöte.

Foto: Monica Olofsson

GÄLLIVARE2019-01-02 19:08

Nyheten att LKAB vill lägga ut delar av verksamheten på entreprenad slog ner som en bomb i november förra året. Anledningen är stora produktionsförluster under 2017 och de första tre kvartalen 2018. Enligt LKAB handlar det om ett intäktsbortfall på 600 miljoner kronor per år. 47 tjänster berörs men LKAB kommer att erbjuda alla tillsvidareanställda nya tjänster som matchar deras kompetenser.

Beskedet oroar gruvarbetare som menar att de varit underbemannade så gott som varje vecka och att pensionsavgångar inte ersatts. De menar att trafiken ökat och att hastighetsbegräsningar dragits ner och att det är på grund av dessa händelser som produktionen gått ned.Förhandlingarna mellan Gruvfyran och LKAB har hittills inte gett något - men Gruvfyrans styrelse hoppas att manifestationen ska leda till något nytt.

– Vi hoppas att det mynnar ut i något bra och att vi kan fortsätta samtalen på lokal nivå, säger Lasse Olausson.

Men de gruvarbetare som drabbas av en eventuell försäljning mår inte bra, vittnar Gruvfyrans styrelsemedlemmar om. Flera av dem är även skyddsombud på sin arbetsplats.

– Det är väldigt oroligt och många människor vill prata. Slutar man en viss tid så kommer man aldrig i tid från jobbet. Många vill prata i omklädningsrummen, de är oroliga hur det ska gå med hus och hem, säger skyddsombudet Johanna Dahlin.

– Den psykosociala hälsan är otroligt viktig. Man tar bekymren med sig hem. Mår mamma eller pappa dåligt så går det ut över hela familjen, det är många fler som är berörda, säger Jim Apelqvist.

– Vi från Gruvfyran är medmänniskor och kamrater till de som drabbas. Många av dem känner vi väldigt väl och de far illa, det är inga överord, säger Glenn Kronvald och fortsätter:

– Jag har gamla kollegor som vaknar med sprängande huvudvärk och är ömma i kroppen. Det är inte som förr, att man tar hunden med sig på jakt första dagen efter ett sjudagarsskift för det orkar man inte. Vi stöttar våra medlemmar, som medmänniskor och skyddsombud.

Gruvfyrans medlemmar är oroade över att det inte slutar med att delar av rasproduktionen läggs ut på entreprenad. Gruvfyrans ordförande Tomas Larsson säger:

– En privatisering är väldigt farlig. Är det första steget, fortsätter det sedan? Det är en del av vår kärnverksamhet som vi drivit själv i alla år. Sådana här utförsäljningar har inte hänt i LKAB:s historia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om