Han blir ny kommundirektör för Gällivare kommun

Sveriges tidigare ambassadör i Thailand, Jon Åström Gröndahl, har fått jobbet som kommundirektör för Gällivare kommun. "Det är ju förstås väldigt roligt och ett jättefint förtroende. Jag ser både fram emot uppdraget och att snart få flytta upp till Gällivare", säger han.

Jon Åström Gröndahl, ny kommundirektör Gällivare kommun.

Jon Åström Gröndahl, ny kommundirektör Gällivare kommun.

Foto: Gällivare kommun

Gällivare2024-02-21 15:41

Jon Åström Gröndahl, 48 år, är i grunden utbildad jurist från Lunds universitet. Han har varit verksam inom statsförvaltningen sedan drygt 20 år, senast som myndighetschef. Närmast kommer han från sin tjänst som Sveriges ambassadör i Thailand, Laos, Kambodja och Myanmar mellan åren 2020 och 2023. Men från april är det Gällivare som gäller. Och han poängterar att han inte tagit något fly in - fly out-jobb.

– Nej, jag kommer att skriva mig i Gällivare kommun. Det skulle kännas konstigt att inte betala skatt i den kommunen jag jobbar som kommundirektör för. Jag tycker att det är en trovärdighetsfråga. Jag kan förstå att det förmodligen är mycket mer ekonomiskt fördelaktigt att vara fortsatt skriven där man bodde tidigare och då kunna dra av för dubbelt boende och sånt där. Men för mig är inte de ekonomiska villkoren det viktigaste, jag sökte en professionell utmaning, säger Jon Åström Gröndahl.

Till att börja med flyttar han dock ensam till Gällivare, då frun Helena och dottern Hanna, 15 år, stannar kvar i Stockholm.

– Vi har lovat vår dotter att hon ska få gå kvar i sin skola helt enkelt, men vi får se hur det blir framöver.

Jon Åström Gröndahl fru Helena Gröndahl Rietz, är också anställd på utrikesdepartementet och har tidigare varit ambassadör i Jordanien och Kongo. 

Vad tycker familjen om att du tagit en tjänst så långt norrut?

– De tycker att det är jättespännande. Och vi är ganska vana vid att periodvis bo isär. Jag hade ju förstås aldrig kunnat söka det här jobbet om jag inte haft det stöder. 

Har du fått tag i någon bostad i Gällivare ännu?

– Det är ju den här berömda bostadsbristen, så jag vet inte det ännu. Men jag har ställt mig i kö hos Topbostäder.

Det känns som att det är ganska stor skillnad på att jobba i Gällivare jämfört med Bangkok, vad var det som lockade dig att söka tjänsten?

– Jag har ju jobbat på UD i väldigt många år och det är ju förstås jättespännande med de internationella frågorna. Men de senaste åren har jag börjat intressera mig mer och mer för det lokala och regionala perspektivet där det fattas beslut som får en direkt effekt på människor. Jag tror att det kommer bli än viktigare att kommuner, kommuninvånare och företag att komma samman och hålla ihop samhället tillsammans. 

Men varför just Gällivare?

– Det finns ju massor med Gällivare och Norrbotten som är jättespännande just nu förstås. Hela omställningen här uppe är ju en fantastisk möjlighet, men det finns ju också stora utmaningar i detta. Att utföra den gröna omställningen och i Gällivares fall även samhällsomvandlingen på ett sätt som är hållbart ur flera perspektiv. 

Jag förstår att du har läst på en hel del om Gällivare när du sökte tjänsten, men vad visste du om kommunen innan det?

– Dundret är väl något som alla känner till tänker jag. Och så visste jag att det är en väldigt stor kommun till ytan. Sen hade jag ett ganska bra hum om naturen och Nationalparkerna. Och Malmberget och LKAB förstås. 

Har du varit i Gällivare tidigare?

– Nej, inte annat än under jobbintervjun.

Vad tror du att du kan tillföra i jobbet som kommundirektör?

– Det är ju lite tidigt att säga än tycker jag. Jag är väldigt ödmjuk inför det här uppdraget och precis som alla andra kommundirektörer kommer jag vara väldigt beroende av förvaltningscheferna och alla andra som jobbar i kommunen. Men jag har ju erfarenheter med mig som förmodligen är lite annorlunda. Jag kanske inte är den där typiska kommundirektören om det nu finns en sådan.  

Kommer du att packa ner skidorna i flytten?

– Ja, det kommer jag absolut att göra. Jag har släkt i Västernorrland och åkte mycket längdskidor som liten. De senaste åren har det blivit mer slalom, men jag tänkte jag ta upp längdskidåkningen igen. 

När fick du veta att du skulle bli erbjuden tjänsten?

– Man ska ju ha respekt för att kommunstyrelsen skulle fatta det formella beslutet, men det var väl kanske tio dagar sedan jag fick beskedet.

Vem var det som gav dig det glada beskedet?

– Kommunen har haft ett slags rekryteringsutskott med företrädare från flera olika partier i kommunen. Formellt är det ju kommunstyrelsen som fattar beslutet, men det har varit en slags blocköverskridande process, vilket jag tycker var väldigt bra. Det blir mer långsiktigt och effektivt.

Vilken blir den största utmaningen tror du?

–Nu säger jag detta med stor respekt för att jag inte har all den information som jag egentligen skulle behöva, men jag tror att den allra största utmaningen blir att få till en fortsatt samhällsutveckling där alla är med och där vi också kan se till att Gällivare växer. Det är värt att notera att det här är en kommun med väldigt låg arbetslöshet, men samtidigt är det jättesvårt att få bostäder att bli byggda och därmed också svårt att få folk att flytta hit - att skapa attraktivitet, förutsättningar för att folk ska kunna verka och bo i en bra miljö. Det är en jätteviktigt framtidsfråga att jobba med. 

Jon Åström Gröndahl tillträder sin nya tjänst den 15 april 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!