Här sätts den nya Kulleporten på plats

Här sätts den nya järnvägsbron Kulleporten på plats i Gällivare. Om tre veckor släpps biltrafiken på under bron.

Det blev ett stopp som försenades processen lite på måndagskvällen. Men här är den nya Kulleporten på plats.

Det blev ett stopp som försenades processen lite på måndagskvällen. Men här är den nya Kulleporten på plats.

Foto: Trafikverket

Gällivare2022-08-31 08:02

Trafikverket har tillsammans med entreprenören GRK från Boden stängt av Sommarvägen i Gällivare under de senaste fem månaderna. Anledningen är att järnvägsbron Kulleporten ska bytas ut. 

Klockan 5 på söndagsmorgonen bröt Trafikverket spåret och efter det har man haft 72 timmar på sig att sätta den nya bron på plats innan tågtrafiken till och från LKAB ska börja rulla igen.

– Vi jobbar dygnet runt. Det är verksamhet alla timmar, varenda sekund, säger Jöran Gärtner som är projektledare på Trafikverket.

Tågtrafiken släpps alltså på på onsdagsmorgonen klockan 5. Cyklister och gående får vänta tills den 9 september innan de får börja använda gång- och cykelvägen under bron. Den 19 augusti biltrafiken släpps på under bron.

Bland det första som gjordes när spåret bröts i söndags morse var att den gamla bron började att krossas. Nu ligger det mesta som är kvar av den gamla bron i en hög norr om järnvägsspåret. Under sommaren har den nya bron byggts en bit ifrån den plats där den ska stå.

Den gamla bron byggdes 1948. På den 800 ton tunga nya betongbron står det ”KULLEPORTEN” på båda sidorna och den är förstås en rejäl förbättring jämfört med den gamla. 

– En av de nya funktionerna är att man får 4,7 meter i stället för 4,2. Man får bättre fri höjd än den gamla tillät. Man får även en bättre trafiksäkerhet för den nya gång- och cykelstigen, säger Gärtner.

Under måndagseftermiddagen och kvällen skulle den nya bron lyftas på plats. Bron vilade på fyra domkraft och lyftes upp på lanseringsbalkar som sakta förde den mot sitt mål.

– Det är 800 ton som man lyfter upp och skjuter framför sig. Sen sätter man ner den på den plats där man ska dra järnvägen. 

Det blev ett stopp som försenade processen, men vid 21.15 på måndagen var bron på plats. Efter det krävs ungefär ett dygns arbete med att bland annat bygga spår på bron och ansluta ledningar.

Varenda timme av det 72 timmar långa stoppet är planerad och det finns förstås marginaler inlagda i körschemat. Men man har ändå tvingats arbeta mer kvällstid än planerat.

– Vi är glada att det har funnits en förståelse, ingen har kommit och klagat. Vi har bullrat en hel del och det här är ett boendekvarter. Vi får passa på att be om ursäkt för vi har bökat och stökat, men det är tyvärr så vi måste lösa det. Vi kan ju inte komma tillbaka nästa vecka.

Den nya Kulleporten ska hålla i 120 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!