– Att stoppa in en skadad häst i en transport och åka iväg är fruktansvärt ur djurskyddssynpunkt, säger Annika Hagstedt som är projektledare för hästfrågor på landsbygdsrådet.
Hon är själv hästägare och kan berätta om flera fall där hästar har fått lida för att det har varit svårt att få iväg dem till Boden och den närmaste möjligheten för röntgenundersökning som finns i Norrbotten.
Smärtlindring
– Vad som oftast händer häruppe är att man sätter hästen på smärtlindring i två eller tre veckor, berättar Annika Hagstedt.
Smärtlindringen ska verka så att hästen klarar av att stå i en transportvagn. Men under tiden finns risken att skadan förvärras. Eller så visar det sig att hästen måste avlivas, och i så fall har den fått lida under en längre tid än om röntgenundersökningen hade kunnat göras direkt.
– Är det en skada som inte går att behandla vill man låta den somna in så fort som möjligt, säger Annika Hagstedt.
Portabelt
Men nu vill hästägarna själva minska risken för långa, besvärliga och dyra sjukresor. I maj bildades den ekonomiska föreningen HästSam där Annika Hagstedt ska fortsätta som projektledare till i slutet av augusti. Föreningen ska arbeta för hästägares intressen i kommunerna Jokkmokk, Gällivare, Kiruna och Pajala. Och det första målet är att köpa en portabel röntgenutrustning som veterinärerna i området kan använda. Utrustningen kan röntga hästarna på plats ute i hagen om det behövs.
Sponsring
Redan i slutet av maj hade runt 100 personer anmält sitt intresse för att köpa andelar i den ekonomiska föreningen. Föreningens ordförande Göran Löveborn tror att det krävs mellan 400 och 500 medlemmar för att ha råd med röntgenapparaten. Men han hoppas också på sponsring.
– Jag tror att gruvföretagen och kommunerna vill sponsra. Hästverksamheten är ett fritidsintresse som har betydelse för alla stora arbetsgivare, säger han.
Han hoppas att ett avtal om en portabel röntgenapparat ska vara klart till årsskiftet.