I slutet på mars landade beskedet om en placering av Hybrits demoanläggning som ett brev på posten för Gällivares kommunalråd.
Sedan det blev klart att Gällivare vunnit dragkampen om placeringen över Luleå har man inom Hybritprojektet jobbat vidare med att göra realitet av att bli först i världen att producera fossilfritt stål i industriell skala.
Demoanläggningen är tänkt att placeras vid Vitåforsområdet i närheten utav ett av ägarbolagen i Hybritsatsningen, LKAB.
– Nu genomför vi en markundersökning och tittar på lokalisering utifrån höjden. Byggnaden kommer att bli hög, något som vi tidigare flaggat för i samråd och media. Det är trots allt en fullstor industriell anläggning som ska byggas, säger Jimmy Widing, projektledare för demoanläggningen.
Hybrit har även påbörjat en förstudie som ska pågå under resten av detta år och en bit in under början av nästa. Därefter kommer man enligt Jimmy Widing att gå in i nästa fas, förprojektet.
– Den har som syfte att detaljera upp och börja förbereda för ett investeringsbeslut för anläggningen. Det är ett stort beslut som behöver landa på plats. Vi kommer beskriva helheten dels tekniskt men även från andra aspekter, säger han.
I det här stadiet kommer projektet även kommersialiseras, det innebär att man börjar förbereda kontrakt och leveranser för byggnationen, vilket enligt Jimmy Widing kan komma att bli aktuellt under nästa år.
2023 räknar bolaget med att vara redo att fatta ett investeringsbeslut för anläggningen.
– Det är efter det som alla människor börjas synas på gatorna, säger Jimmy Widing.
Enligt Sara Arvidsson, ansvarig för tillstånds- och hållbarhetsarbetet, finns det nog mycket el för att försörja demoanläggningen.
Däremot, som vi har uppmärksammat tidigare, kommer det krävas nya kraftledningar för att driva den elintensiva processen att producera järnsvamp med hjälp av vätgasteknik. Utbyggnaden av kraftnätet sköts av Svenska kraftnät.
– Tidplanen är viktig och vill att tillståndsansökan ska göras fort men rätt. Målet är att ha ett tillstånd på plats när investeringsbeslutet ska fattas 2023. Vi ser att det finns en risk att tidplanen kan påverkas men vi ska göra det vi kan för att nå vårt mål om fossilfritt stål 2026.