Inspirerar andra att odla

The Foodprint Lab vill få människor att producera lokal mat och har hittat inspirationen i Gällivare, Cora Karlsson från Renodlat. "Hon har sått ett frö för hela Norrbotten", säger Cristina Ramos Cáceres, The Foodprint Lab.

Cristina Ramos Cáceres och Cora Karlsson vill få människor att odla sin egen mat.

Cristina Ramos Cáceres och Cora Karlsson vill få människor att odla sin egen mat.

Foto: Monica Olofsson

GÄLLIVARE2018-09-20 06:00

The Foodprint Lab består av arkitekter och samhällsplanerare som är verksamma i Göteborg. De är ett slags matsystemdesigners som arbetar med att utforma hus och bostadsområden med fokus på att underlätta för matproduktion. De verkar i Göteborg - men har nu hittat en norrländsk inspiration: Cora Karlsson från Renodlat i Gällivare.

– I Göteborg är folk motiverade till att odla, det finns helt andra förutsättningar och resurser. Här finns det kanske inte så mycket erfarenhet av att odla i städer. Men här finns Cora som är visar människor hur de ska göra och det är väldigt inspirerande. Människor odlar visserligen men inte så mycket grönsaker fastän det finns förutsättningar för det, säger Cristina Ramos Cáceres.

Bland de projekt Cora Karlsson leder finns potatisodlingar, gemensamhetsodling och arktiska växthus och hon vill också hitta en lösning för att minska matsvinnet.

– Jag skapar aktiviteter med syfte att producera lokal mat och få fler människor att sätta händerna i jorden, säger Cora Karlsson.

Just hållbar matproduktion och hälsosammare levnadsmiljöer är något som förenar Foodprint Lab och Renodlat. Förra året lanserade The Foodprint Lab en plattform för att para ihop odlare med tillgänglig odlingsmark som ett sätt att öka den lokala matproduktionen. På så sätt kan gräsmattor och hustak omvandlas till gröna oaser där människor odlar sin egen mat.

– Vi vill göra tråkiga områden levande igen, säger Cristina Ramos Cáceres som besökt Renodlats projekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om