Inställda fullmäktigemöten får kommunisterna att se rött
Det planerade fullmäktigemötet i Gällivare i november är inställt. Det får kommunisterna att se rött.- Ett flagrant övergrepp på demokratin, säger Bror Wennström.
Bror Wennström.
Foto: Marie Ridderström
- Man har delegerat det mesta till nämnds- och tjänstemannanivå, vilket i klartext betyder att man avvecklar demokratin, säger Wennström.
Han anser att Gällivare kommun satt i system att avveckla kommunfullmäktige.
"Toppstyrning"
- Av årets 12 månader har man ställt in fem kommunfullmäktigemöten. Man skyller på att det inte finns några ärenden. Är den här kommunen så fulländad att man inte behöver kommunfullmäktige? Finns det inga frågor? Det blir väl som i den gamla tiden att man har två sockenstämmor.En på våren och en på hösten, säger Wennström.
- De partier som inte har representation i nämnder och styrelser får ingen information. Vi får ställa interpellationer och frågor. Genom att man gått in i en teknisk valsamverkan med övriga partier så låser man nämnder och styrelser. Senast fallet Lövberga där politiker inte vet vad tjänstemännen gör och vice versa. Man skyller på varandra och ingen tar ansvar, säger han.
Detta leder till toppstyrning och ministerstyre, menar Wennström.
- Kommunfullmäktige är kommunens riksdag, kommustyrelsen är kommunens regering. Ärenden är redan avgjorda när de kommer till fullmäktige, om de kommer till fullmäktige. Tänk om man skulle ställa in den folkvalda riksdagsrepresentationen och ge regeringen delegation på alla ärenden? Vad är det för vits med val när folkets inflytande inte är större, undrar Wennström.
"Kostar 100 000 kronor"
Kommunfullmäktiges ordförande Margareta Pohjanen (S) säger:
- Vi har inte ställt in några fullmäktigemöten tidigare i år. Vi hade två fullmäktigemöten efter varandra i oktober, då budgeten togs. Till novemberfullmäktige hade vi två ärenden och två interpellationer. Ett fullmäktigemöte kostar 100 000 kronor. Man använder inte kommunens pengar på det sättet.
- Jag kan till viss del hålla med Bror Wennström. Jag har en känsla av att det finns ärenden som borde gå upp till fullmäktige, men vi har ju en kommunstyrelse som ska bereda ärendena och det är dess ansvar att ärendeflödet till fullmäktige fungerar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!