Klagomål hanteras som avvikelser

Alla har rätt till ett gott bemötande i vården under graviditeten och förlossningen.
Det menar den norrbottniska kvinnosjukvårdens länschef Anna Pohjanen efter klagomålen mot Gällivare sjukhus.

Foto: Fotograf saknas!

GÄLLIVARE2013-07-15 07:47

På sjukhuset i Gällivare säger enhetschefen Hillevi Isaksson-Ydfjärd på kvinnosjukvården att det är länschefen Anna Pohjanen som ska svara på frågor om förlossningsvården i Norrbotten. Anna Pohjanen jobbar med patienter på Sunderby sjukhus under sommaren och har svårt att hinna svara i telefon när vi söker henne. Men hon skriver i ett mejl att målet är att alla ska känna sig väl omhändertagna.

Avvikelser

Anna Pohjanen berättar att alla klagomål från patienter hanteras som avvikelser, oavsett om det har gjorts något fel eller inte. Klagomålen gås igenom för att se om det finns tillräckliga rutiner, om personalen har tillräcklig kompetens, och om arbetet med bemötandet är tillräckligt.

Enskilda fall med patienter kan hon inte kommentera, men hon uppmanar kvinnor som känner sig dåligt bemötta att anmäla det till Patientnämnden så att nämnden kan titta närmare på det.

Bra minne

Förutom den hjälp och det stöd som gravida kvinnor kan få från vården finns också en organisation med doulor på flera håll i landet. En doula är en kvinna som har erfarenhet av förlossningar, och som kan ge stöd och information till kvinnan före, under och efter förlossningen.

I Norrbotten finns än så länge inga utbildade doulor, men doulan Agneta Westergren i Umeå intygar hur viktigt det är för en kvinna att få en bra erfarenhet och ett bra minne av förlossningen.

– Minnet av förlossningen sitter i hela livet. Och det är jätteviktigt att det blir en positiv upplevelse, säger hon.

Färre barnmorskor

Agneta Westergren är förutom doula även utbildad barnmorska, och hon ser ett samband mellan besparingar inom vården och att många kvinnor känner sig otrygga inför sitt barnafödande.

– Man skär ner på verksamheten. Det finns inte lika många barnmorskor som kan ta hand om kvinnorna. Det kan skapa en enorm rädsla, och rädsla har ingenting på en förlossningssal att göra, säger hon.

Hon menar att många kvinnor skulle bli lugnare och få en större chans till en bra förlossningsupplevelse med mer personal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om