Kommunalrådens brev om tandvårdskrisen

Kommunalråden oroas över medborgarnas tandhälsa och har skrivit ett brev till region Norrbotten. "Vi ser inte att det blir bättre trots att man jobbat med frågan i flera år", säger Jeanette Wäppling (V).

Brevet som kommunalråden och kommunchef Mats Pettersson skickat till Region Norrbotten.

Brevet som kommunalråden och kommunchef Mats Pettersson skickat till Region Norrbotten.

Foto: Monica Olofsson

GÄLLIVARE2019-01-22 06:00

Folktandvården i Gällivare har i många år kämpat med personalbrist och långa kötider. I oktober gick Folktandvården ut i den lokala annonstidningen för att informera om den stora personalbrist som råder och bad om förståelse att det kan ta tid innan man får tandläkartid. Såväl tandläkare som hygienister och tandsköterskor saknas.

– Språkkraven som införts centralt har gjort det svårare att rekrytera och den effekten ser vi nu. Vi vet att personalen gör så gott de kan men vi vill veta hur man tänker politiskt, säger Birgitta Larsson (S).

Tomas Josefsson, Divisionschef Folktandvården, säger att han läst kommunalrådens brev och att situationen inte är specifik för Gällivare.

– Bara södra delen av Norrbotten är situationen stabil, i princip har hela länet en snarlik situation, säger han.

Anledningen till att exempelvis Arvidsjaur och Arjeplog, som lyckats bra med tanke på att de är avfolkningsbygder, lyckats locka ungdomar att gå tandvårdsutbildning och sedan flytta tillbaka hem igen, kan vara en enkel förklaring:

– Man har bland annat i alla år bjudit in alla femteklassare till tandvården för besök, och den typen av arbete bär frukt eftersom man kan få ortens ungdomar att intressera sig för tandvården, säger Tomas Josefsson.

Men han säger att rekrytering inte är lösningen – eftersom det inte finns tandläkare att rekrytera. Istället måste Folktandvården ställa om arbetssättet, se till att få ut mer jobb ur personalen utan att slita ut den.

Han ger Jokkmokk som exempel där de arbetat med Teamtandvård i några år och klarar av vården "fantastiskt bra" trots att de har ont om folk. Han förklarar att det i Gällivare varit rörigt på ledningsnivå med många chefsbyten.

– Ett förändringsarbete kräver att man har kontinuitet på chefsnivå. Nu är det tryggt och stabilt i Gällivare sedan en tid och vi ställer mycket hopp till att det här förändringsarbetet ska ge resultat, säger han.

Att Folktandvårdens tandläkare går till privata kliniker behöver inte vara en nackdel:

– Det är inte hela världen, det utökar utbudet av tandvård och det viktiga är att folk är tandvård. Det som kan vara bekymmersamt är att inte alla privata kliniker tar ansvar för barn och om det utvecklingen eskalerar så är det barntandvården som kommer i kläm medan vuxna får större utbud, säger han.

Först 2035 tror han att illgången på vårdpersonal blir bättre:

– Det ser likadant ut på många håll. Andelen äldre växer medan den arbetsföra befolkningen minskar. Vi måste bli bättre på att arbeta på ett annat sätt, säger Tomas Josefsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om