Kommunen vill inte bygga ut ledningsnätet till norra Vassaraträsk

Det framkommer i en överklagan som Gällivare kommun gjort till mark- och miljödomstolen. Anledningen är att kommunen inte anser att det finns pengar och vill prioritera utbyggnaden av vatten och avlopp i andra områden av stan.

På norra sidan av Vassaraträsk finns 75 fastboende samt ytterligare fritidshus. Hushållen där har egen brunn och minireningsverk.

På norra sidan av Vassaraträsk finns 75 fastboende samt ytterligare fritidshus. Hushållen där har egen brunn och minireningsverk.

Foto: Sara Sällström

Gällivare2025-03-03 17:00

Nyheten i korthet

  • Gällivare kommun har överklagat till mark- och miljödomstolen om att inte bygga ut ledningsnätet till norra Vassaträsk, med hänvisning till höga kostnader och att de har andra prioriterade områden för byggnation.
  • Kommunen tvingades av Länsstyrelsen i Norrbotten att påbörja utbyggnaden för två år sedan, men har ansökt om att få skjuta upp den.
  • Benny Blom, boende i området och politiker, ifrågasätter kommunens argument och föreslår alternativa lösningar för att ansluta norra Vassaträsk till ledningsnätet.

– Vi ser i dagsläget inte Vassaraområdet som det primära området ur ett samhällsområdesperspektiv utan där så ser vi istället Dundret och Repisvaaraområdet, säger samhälls- och byggnadschefen Nina Eliasson.

För två år sedan tvingades kommunen av Länsstyrelsen i Norrbotten att påbörja arbetet med att bygga ut vattenledningsnätet. Länsstyrelsen anser att området ska ses som samlad bebyggelse och därför är kommunen enligt lag tvungen att förse sina kommuninvånare med kommunalt vatten och avlopp. Kommunen har efter det ansökt om att få skjuta upp utbyggnaden vid norra Vassaraträsk, med hänvisning till de stora kostnaderna för att bygga ut ledningsnätet.

undefined
Nina Eliasson, samhällsbyggnadschef Gällivare kommun, menar att en utbyggnation av vatten- och avloppsnätet till norra sidan av Vassaraträsk kommer att bli för kostsamt för kommunen.

Något som i sin tur skulle bli dyrt för kommuninvånarna.

– Det finns risk för höga anslutningsavgifter för den här sträckan då den kommer att kosta över 200 miljoner kronor att bygga, säger Nina Eliasson.

Sedan fler år tillbaka har kommunen tittat på att förtäta området vid norra Vassaraträsk. Man har jobbat med att ta fram en detaljplan för närmare 200 bostäder. Men den detaljplanen är pausad på grund av att marken behöver förstärkas om det ska ske någon byggnation. Att bygga i området beräknas därför kosta mer än på andra ställen i tätorten. I utredningen för detaljplanen framkommer även risk för översvämningar.

undefined
På norra sidan av Vassaraträsk finns 75 fastboende samt ytterligare fritidshus. Hushållen där har egen brunn och minireningsverk.

I en fördjupad rapport uppger kommunen även att det finns en bristande kapacitet i nuvarande ledningsnät och att det därför inte är möjligt att koppla på fler hushåll.

– Gällivare kommun har vänt sig till oss på länsstyrelsen där de begärt att få ärendet prövat av oss och vi har hållit fast vid vårt tidigare beslut. Det är därför de har vänt sig vidare till mark- och miljödomstolen för att få ärendet prövat, säger Elin Sandqvist, miljötillståndshandläggare vid Länsstyrelsen i Norrbotten.

Myndigheten är en av remissinstanserna som kommer att uttala sig om utbyggnaden av ledningsnätet till norra Vassaraträsk, men yttrandet är inte färdigt och länsstyrelsen vill vänta med att berätta hur de ställer sig.

En annan part i målet är paret Benny och Lisbeth Blom, som bor på norra sidan av Vassaraträsk. De har under många år lett arbetet med att få till en kommunal utbyggnad av VA-nätet och paret var också de som genom länsstyrelsen fick igenom det första beslutet om en utbyggnad av ledningsnätet till området.

undefined
Boende och politikern Benny Blom tror att det kan finnas alternativa lösningar för att koppla på norra Vassaraträsk utan att ge allt för stort tryck i det befintliga ledningsnätet.

– Jag förstår inte hur kommunen kan hänvisa till att det inte finns kapacitet i ledningsnätet som ett argument att inte bygga ut norra Vassaraträsk. Om de inte kan ansluta nya fastigheter kan de ju inte heller ansluta Dundret och Harrträskområdet eller nybyggnation på Repisvaara. Det här i alla fall något som de måste vara fixat till 2027 om det alls ska bli någon utbyggnad, säger Benny Blom, som också är aktiv politiker i Moderaterna.

Han hävdar att det skulle finnas alternativa vägar att ansluta området, via äldre ledningsnät som inte används idag, till det gamla vattenreningsverket som finns i norra Vassaraträsk.

– Vill man hitta en lösning så går det att hitta en, men söker man inte efter den så är det klart att det inte finns, säger Benny Blom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!