Det gamla krematoriet i Gällivare blev utdömt och kyrkofullmäktige fick fatta ett beslut - att bygga nytt eller låta kremeringsverksamheten flytta in i krematoriet i Kiruna. Med facit i hand anser kyrkorådets vice ordförande Laila Furskog (S) att fel beslut fattades.
– Vi har ju alltid haft krematorium och det fanns de som sa att de inte heller ville att våra döda skulle köras längs E10 till Kiruna. Det här beslutet blev nog för känslomässigt, säger Laila Furskog..
Det som följde blev nämligen ett ofärdigt bygge, där byggnaden inte anpassats för utrustningen som sedan skulle på plats.
– Rökgasanläggningen blev för liten. I stället fick vi köpa dit en ny. Dessutom har det strulat med dörrarna till ugnarna, säger Laila Furskog.
Den nya anläggningen skulle dessutom innebära en dålig arbetsmiljö, då det är för hög ljudnivå.
– Det har de som arbetar där sagt att vi inte kan acceptera, och då har byggföretaget menat att vi får bygga till dörrar, men det borde inte behövas. Så det är där vi har fastnat, säger Laila Furskog.
Det har gått snart två år sedan krematoriet skulle invigas, och kostnaden på 12 miljoner kronor är till stor del betald till det italienska företaget som utfört jobbet.
– 80 procent av kostnaderna är betalda, så det är 20 procent som de inte fått ut. Men sedan har vi kört fast. Vi betalar inte resten för ett jobb som inte är utfört, och de vill inte färdigställa det, säger Laila Furskog.
Tvisten mellan de två parterna har länge stått stilla, och någon rättsprocess har det inte blivit tal om.
Under tiden som krematoriet inte kunnat tas i bruk har de avlidna i stället skjutsats till Kiruna. Något som trots farhågorna från början fungerat bra.
– Det har gått utomordentligt bra. Det har inte inneburit någon merkostnad heller, jämfört med kostnaden att bränna kropparna här, förklarar Laila Furskog.
Hon tillägger att kyrkofullmäktige, som varit eniga i sina beslut i frågan, borde ha tittat mer på underlag för att bygga ett krematorium.
– Vi skulle ha tittat mer på vilka kostnader det skulle innebära i framtiden. Vi skulle ha haft ett bättre underlag, och i den delen skyller jag inte på någon utan där är det vi som felat, säger hon.